Когато става дума за рутините ни на поддръжка, мъжете сме сравнително простовати същества. Задоволяваме се с едно добро измиване, бръснене, малко афтършейв и рядко оценяваме нещо по-сложно от това. Като допълнение към казаното, целите сме в слух, ако нещо може да ни опрости още повече процедурите. Ако решите обаче да си пускате брада, добре е да се подготвите сериозно, тъй като да не се бръснеш всъщност е по-сложен процес от бръсненето.

 

Първа фаза: гладко избръснат


 

Всеки започва от тук. Но преди да си пуснете брада, добре е да сте се подсигурили, че кожата, която ще покриете с косми, е достатъчно здрава. За целта се нуждаете от добър крем за бръснене и от добър афтършейв, който да не изсушава кожата и да предпазва от раздразнение, както и от допълнителни овлажняващи продукти.

 

Втора фаза: набола брада

 

Това е моментът, когато вече трябва да превключите от обикновен сапун за лице към шампоан за брада. Продуктът не само ще изчисти мръсотията и омазненията по брадата, но и ще поддържа кожата и косата в здраво състояние. С други думи, грижата за онова, което стои скрито под брадата, не се приключва с лицевото окосмяване.

 

Трета фаза: официална брада

 

В зависимост от това колко бързо расте брадата ви, втора фаза може да отнеме време. Минете ли обаче сантиметър-два, вече официално навлизате в официалната територия на брадата. Всички правила, които касаят чистотата на брадата и здравето на фоликулите, остават. Новото ниво обаче изисква да омекотявате косъма. За целта може да използвате специализираните масла за брада.

 

Четвърта фаза: брада, която се нуждае от подхранване

 

Може би сте забелязали, че колкото повече си пускате брадата, толкова повече я излагате на риск от пърхот. Точно така – както при кожата по главата, така и при тази под брадата, може да станете жертва на неприятни за окото люспи. В случая маслото за брада не само я прави по-мека, тя захранва косъма и поддържа хидратацията на кожата в рамките на здравословните рамки.

 

Пета фаза: брада, която се нуждае от контрол

 

Точно както при косата на главата, така и брадата след достатъчно дълго време ще започне да проявява признаци на собствен живот – всеки косъм със собствено мнение, както казват хората. За да се преборите с този космат хаос, трябва ви добър балсам за брада. Подобно на начина, по който помадата структурира косата ви, балсамът за брада увеличава гъвкавостта, така че да можете по-лесно да я придържате в ред и прилична форма.