Дълго време под топлите лъчи на слънцето, освежени от солените морски вълни, често забравяме грижата за косата си.

 

Колкото по-суха е косата ни, толкова по-вероятно е да се начупва или накъдря. Това е така, защото по-сухата коса абсорбира допълнителната влага от въздуха, което води до подуване на ствола и до начупвания на кутикулата. 


 

Голямото съдържание на сол в морската вода също е рисков фактор за косата, тъй като изтегля водата от косата и кожата по главата. 

 

Американският дерматолог от Ню Йорк д-р Джесика Дж. Крант заедно с фризьорът, работил с актрисата Камерън Диас, Джулия Папуърт, дават своите експертни съвети как да поддържаме косата си здрава и свежа през летния сезон. 

1. Подстрижете я в началото на лятото

Косата наистина расте по-бързо през лятото, тъй като навлиза в анагеновия космен цикъл, който се характеризира като най-активната фаза на растеж, обяснява д-р Крант. Затова лекото ѝфризиране още през юни е препоръчително. 

2. Носете UV защита

Нанасянето на продукт за грижа за косата, който съдържа UV филтри е полезна превантивна мярка за защита на косата от летните лъчи. Съществуват различни продукти под формата на спрей, гел или крем, които особено предпазват боядисаната коса от избледняване. 

3. Намокрете косата си преди плаж

Ако косата е напоена с чиста вода или балсам без отмиване, тя няма да абсорбира толкова много солена вода или химикали от плувен басейн, казва Папуърт. Добре е косата да се изплаква след плаж - по въможност на душ, намиращ се в близост, или да поне да се напръска със спрей. 

4. Използвайте правилните продукти за коса

Преминаването към овлажняващ шампоан и балсам, в комбинация с подходящ крем или олио за дълбоко кондициониране, е важна стъпка към правилната грижа за косата. Експертите особено препоръчват нанасянето на няколко капки арганово масло в краищата на косата. 

5. Оставете косата да си почине

Специалистите препоръчват поне веднъж или два пъти седмично косата да не бъде третирана със сешоари, преси и маши. Особено през лятото придържането към естествения ѝ вид, без допълнителна фиксация, е препоръчително. 

 

Референции:

1. Jessica J. Krant, MD, MPH, Art of Dermatology, NYC, SUNY Downstate Medical Center.

2. Julia Papworth, hairstylist, Los Angeles

3. Summer Hair Care. (May 2nd, 2013). radiance by WebMD - https://www.webmd.com/beauty/features/summer-hair-care