Колагенът помага за поддържането на млада, гладка и еластична кожа. Неговата липса може да доведе до редица кожни проблеми, но и проблеми със здравето на кожата и зъбите. 

 

Загуба на естествената пълнота


Младата кожа има естествена пълнота и красота, които придават обем на лицето. С напредването на възрастта, естествената пълнота започва постепенно да изчезва. Лицето губи пълнотата си, а зоната под очите започва да образува кухини, като бузите стават по-плоски. Това е сигурен знак, че в тялото липсва достатъчно колаген и той трябва да се набави. 

 

Болки в ставите

Друг признак за липса на колаген е болка в краката при движение. Възрастните например отслабват в горните и долните крайници поради изключителна загуба на колаген. Когато се губи колагенът, се получава скованост и подуване на ставите.

 

Бръчки и фини линии

Дори младите момичета в началото на 20-те години имат фини линии и бръчки. Стресът е главният виновник, но и липсата на колаген също може да е причина. Дехидратацията прави фините линии още по-дълбоки, така че е важно да се консумират богати на колаген храни, заедно с прием на голямо количество вода. Ако проблемът се игнорира, тези малки фини линии може да се превърнат в дълбоки бръчки, които много трудно да се заличат.

 

Проблеми с косата

Друг индикатор за дефицит на колаген е тънката коса, без блясък и мекота. В резултат на намален колаген в тялото, косата цъфти и се накъсва, което може много трудно да бъде възстановено. Това може да доведе дори до обилен косопад. Лошото здраве на косата обикновено е придружено и от проблеми с ноктите и кожни проблеми като акне, обриви и други.

 

Лоша памет и нарушение на съня

Глицинът, важен елемент от колагена, може да играе ключова роля за правилното функциониране на мозъка. Той спомага и за подобряване на съня. Повишеното ниво на колаген в организма повишава и капацитета на паметта.