Падането на косата може да бъде породено от най-различни фактори. Някои от тях са:


1. Стрес

Стресът е една от основните причини не само за падане на косата, но и за получаване на множество заболявания. Редица проучвания дори потвърждават, че високите нива на стреса са отговорни за обилния косопад през цялата година.2. Хормонален дисбаланс


Стресът може да доведе дори до получаване на хормонален дисбаланс. Той може да се причини също от менопаузата, бременността и неправилното функциониране на щитовидната жлеза, които да причинят обилен косопад.


3. Нездравословна храна

Нездравословната храна се счита за вредна, защото не осигурява на тялото никакви хранителни вещества, от които то се нуждае. Това може да доведе до падане на косата и плешивост.

 

4. Прекалено обработване на косата

Прекалената термична обработка на косата като изправяне и къдрене, могат да отслабят космените фоликули и в резултат косата да окапе. Заради тях може да се появи и пърхот, който впоследствие да причини и по-сериозни проблеми.


5. Дефицит на важни микроелементи

Косата е съставена от протеин, наречен кератин. Недостигът на този протеин може да отслаби космените фоликули. Това води до суха и крехка коса, която лесно се накъсва и в резултат пада. Ако в тялото има липса и на желязо, може да се причини също загуба на коса, тъй като космените фоликули не получават достатъчно снабдяване с кръв. Други причини за косопад са също дефицитът на витамин В6 и фолиева киселина.


Общоприето е, че падането на косата е нормално явление. Всекидневно се губят между 50 и 100 броя косми на ден, което е в границите на нормалното. Когато има налице обилен косопад, е много вероятно той да бъде причинен от някои от горе-посочените фактори, които трябва да елиминират, за да се предотврати по-нататъшното увреждане и окапване на косата. Ако скоростта на косопада надвиши честотата на броя нови косми, то тогава трябва да се вземат необходимите мерки.