Сухата кожа е често срещан проблем, причиняващ редица неудобства. Усещането за опъната кожа и сърбежът могат да бъдат изключително неприятни.

 


Сухата кожа обикновено е с ниско ниво на себум, силно чувствителна и не задържа влага.

 

Влияе се от различни фактори, като ветровито време, смяна на температури, студ, които още повече я изсушават.

 

Здравата кожа е покрита от тънък слой естествени липиди, мастни вещества, които допринасят за мекотата и еластичността на кожата.

 

Редица фактори на околната среда могат да увредят този слой, оставяйки кожата незащитена.

 

В по-редки случаи причината се дължи на генетично предразположение към суха кожа или заболяване.

 

Ако не се лекува, сухата кожа може да доведе до дерматит - възпаление на кожата - подуване, и инфекции.

 

Предлагаме ви няколко основни причини за появата на суха кожа и съвети за справянето с проблема...

 

1. Сух въздух

 

Сухият въздух в закритите помещения е сред най-честите причини за суха кожа, особено през зимния сезон. Той буквално „изсмуква“ влагата от кожата.

 

През лятото климатикът има подобен ефект.

 

Използването на овлажняващ крем може да противодейства на сухата топлина, идваща от отоплителните уреди в помещенията.

 

Друга възможност е поставянето на овлажнител в стаите, включително и спалнята, и използването на шапка, шал и ръкавици при излизане на минусови температури.

 

2. Взимането на дълъг и горещ душ

 

Продължителното излагане на твърде топла вода може да „отмие“ естествените масла, които предпазват кожата.

 

При проблеми със сухата кожа дерматолозите препоръчват взимането на кратки душове, които не продължават повече от няколко минути, като температурата на водата е нормално топла, а не гореща.

 

След това, вместо енергично триене, леко потупвайте тялото си с хавлиена кърпа. Докато кожата е още влажна след душа, намажете тялото с овлажняващ лосион. По този начин се задържа влагата в кожата.

 

Трябва да се има предвид, че сухата кожа изисква по-специална грижа и използването на лосиони, без съдържанието на парфюми или алкохол. Продуктите трябва да бъдат и достатъчно омазняващи.

 

3. Сапуни

 

Използването на неподходящ сапун също може да лиши кожата от защитните й масла.

 

Според специалисти прекомерно честото измиване на ръцете може да изсуши кожата и да доведе до напукването й, което увеличава риска от инфекции.

 

Препоръчително е използването на по-меки, неароматизирани сапуни, които щадят хидролипидния слой на кожата и предпазват от изсушаване.

 

4. Лекарства

 

Редица лекарства водят до изсушаване на кожата. Например, диуретици, за лечение на високото кръвно налягане, както и ретиноиди - за лечение на акне и други кожни заболявания.

 

При оплаквания от суха кожа е препоръчителна консултация с лекар, който може да промени дозата на лекарството или да предпише друг медикамент.

 

NEWS_MORE_BOX

5. Друго заболяване

 

Обикновено сухата кожата е причинена от външни фактори. Но, понякога може да се дължи на естествена физиологична промяна или заболяване.

 

Например промени в хормоналните нива могат да доведат до суха кожа.

 

Напредването на възрастта също е фактор. Смята се, че 75% от хората над 64-годишна възраст имат суха кожа.

 

При други хора, независимо от възрастта, проблемът се дължи на генетично предразположение.

 

Сухата кожа може да се дължи и на:

  • кожни проблеми, като екзема и псориазис;
  • диабет. Колебанията в нивата на глюкозата могат да доведат до дехидратация и изсушаване на кожата. Имайки предвид, че диабетът може да забави процеса на оздравяване и да увеличи риска от инфекции, особено важно е хората с това състояние да запазят здравето на кожата си;
  • хипотиреоидизъм. Ниските нива на хормона на щитовидната жлеза увеличават риска от намаляване нивата на естествените масла, произвеждани от кожата. В резултат, тя става суха и груба. В тези случаи овлажняващият крем е малко вероятно да помогне;
  • хранително разстройство също може да е причина за суха кожа.