За разлика от продуктите, които се продават на пазара, включващи аромати и оцветители, натуралните не само че щадят кожата, но я подхранват и я поддържат мека и сияйна.

 

Такъв естествен продукт е кокосовото масло. То има изключително благоприятен ефект върху кожата, тъй като премахва мъртвите кожни клетки, които предизвикват запушване на порите и образуване на черни точки. Кокосовото масло укрепва кожната тъкан и я предпазва от ултравиолетовите лъчи на слънцето. То е и естествен антисептик, който предотвратява образуването и разпространението на бактерии и гъбички, които могат да навлязат по-дълбоко в кожата. Установено е, че то се бори успешно с кожни заболявания като дерматит.


 

Аргановото масло също е невероятен природен продукт за грижата за кожата. Това се дължи на естествените съставки в него – витамин Е, антиоксиданти и есенциални мастни киселини. Маслото е ефективно за намаляване на бръчките и фините линии, както и белезите и стриите. Аргановото масло може да се нанася върху кожата и за превенция на ранните признаци на увреждане и стареене на кожата заради слънцето. В допълнение, то повишава нейната еластичност.

 

Розовата вода е ефикасна за лечението на акне и за облекчаване симптомите на раздразнената кожа. Това се дължи на нейните охлаждащи и успокояващи свойства. Розовата вода може да се използва като почистващо средство за мазна кожа, но и като овлажнител за суха кожа. Тя възпрепятства стареенето на кожата, като същевременно тонизира, омекотява, подмладява и възвръща естествения ѝ блясък.

 

Морската сол съдържа минерали като калций, калий, натрий и магнезий. Тъй като тези минерали са основни компоненти на кожните клетки, морската сол е чудесно естествено средство за грижата на кожата. Морската сол се прилага локално, като действа най-добре, когато се смеси с мед или авокадо.

 

Противовъзпалителните свойства на екстракта от женско биле го правят една от най-добрите естествени съставки за намаляване на зачервяванията по кожата и облекчаване на розацея. Растението може да намали и пигментацията по кожата, като блокира производството на меланин. То може да се използва и за намаляване на тъмните кръгове под очите.