Съществуват няколко мита за поддържането на здрава и красива коса. В следващия списък може да видите някои от тях.


1. Ако искате косата да расте бързо, трябва да се подстригва на всеки шест седмици


Честите подстригвания не помагат на косата да расте по-бързо. Премахването на нацъфтелите краища запазват добрия вид и формата на косата, но няма да помогне за по-скорошното ѝ израстване. Това, което помага на косата, са маските, които изчистват космените фотикули от замърсявания и излишен себум и така стимулират растежа ѝ.


 

2. Ако косата ви е мазна, трябва да я измивате всекидневно


Това е втората неистина, която може да чуете. Въпреки че ежедневното измиване премахва мазната част от корените, косата няма да спре да се омазнява. Шампоаните утежняват косъма, тъй като съдържат някои вещества, които увреждат в някаква степен косата. Начин за регулиране на мазната коса, е използване на естествени продукти като масло от жожоба, което регулира самостоятелно производството на себум и може да се използва по-често, отколкото продуктите, направени по химически път.


3. Поддържате косата си здрава, ако я сресвате непрекъснато


Умереното сресване на косата, ще я направи по-мека и лъскава. Докато гребенът минава в корените, кръвообращението се засилва и подобрява здравината на косъма. Ако обаче сресвате косата непрекъснато, тя ще се накъса, начупи и това може да доведе до нейното падане.


4. Не използвайте един и същи шампоан дълго време

 

Четвърти мит за косата е, че не трябва да се измива с един и същ продукт по-продължително време. Специалистите обаче твърдят, че честата промяна на шампоана, може да наруши pH баланса на косата, като в резултат тя ще стане по-суха и по-чуплива. Ако продуктът, който използвате действа добре на косата, не го сменяйте. Все пак се препоръчва употребяването на естествен шампоан без химикали, който ще хидратира косъма и ще му осигурява нужните хранителни вещества.


5. Лягате си с мокра коса, за да не я третирате допълнително със сешоар 

 

Друг мит, който е широко разпространен, е лягането с мокра коса, мислейки си, че тя ще изсъхне сама. Първо, когато косата не е изсушена със сешоар, периодът на самостоятелно съхнене продължава близо 24 часа, дори привидно да изглежда суха. Второ, ако косата се издуха правилно, ще се причинят по-малко вреди, отколкото ако съхне с часове наред. Причината е, че когато косъмът се намокри, той набъбва. Колкото по-дълго остава мокър, толкова повече натиск се упражнява върху крехкия протеин, който косата съдържа. В резултат има по-голяма вероятност от увреждането ѝ.