Тежест и сухота в очите. Това усещаме след края на изтощителната работна седмица. Това са симптоми, които не трябва да пренебрегваме, особено, ако работата ни е свързана с по-продължително натоварване на зрението. 
 
Колкото повече остаряваме, толкова повече проблемите с очите се засилват. Алергията може да бъде заменена от хронично съхнене на очите, особено по време на менупауза. За да избегнем дразненето на очите и имаме нормално овлажняване, трябва да следваме няколко основни стъпки. 
 

Кратки почивки от компютъра

Прекомерната работа пред компютъра вреди сериозно на нашето зрение. Взимайте си няколкоминутна почивка от компютъра на всеки час, съветват офталмолози. Тук важи и правилото 20 х 20 - на всеки 20 минути се взираме в даден предмет в далечината за около 20 секунди. Може първо да се фокусираме върху предмети, които са по-близки до нас, след което да увеличаваме разтоянието. 
 

Капки за очи

До ползването на капки за очи не се прибягва само когато имаме някакъв сериозен проблем. Тях може да си ги купим и без лекарско предписание, ако усетим, че имаме дразнене, сухата или зачервяване. Овлажняващите капки, които може да слагаме на всеки час, ще успокоят и хидратират очите ни. Може и да сложим по няколко капки само в края на работния ден, важното е да не прекаляваме с количеството. 
 

Прием на омега-3


Консумацията на омега 3 мастни киселини успокоява възпалението на очите. Можем да си ги набавим чрез рибено масло, което трябва да включим в менюто си. Така ще забравим за сухотата в очите, а и ще помогнем на други процеси в тялото. 
 
NEWS_MORE_BOX

Сваляне на лещите

Носенето на контактни лещи за очи може да донесе онова усещане на сухота. В такъв случай трябва да ги свалим и дадем малко време на окото да си почине, съветват очните лекари. 
 

Проверка на лекарствата

Някои медикаменти, например за алергия, също водят до сухота в очите. Затова хората, които приемат лекарства всеки ден или 1-2 пъти в седмицата, трябва да споделят с лекаря за проблемите които имат или внимателно преглеждат листовките за нежелани странични реакции.