Целулитът е един от най-често срещаните козметични проблеми сред жените – почти всяка трета жена страда от така мразената портокалова кожа.

Козметичната индустрия се е посветила на разработването на всевъзможни козметични продукти и естетични процедури с цел намаляване на целулита. Но преди да се предприеме стратегия за борбата с неприятната портокалова кожа е важно да сме запознати с някои митове за целулита.

 

Мит 1: Целулитът се среща само сред по-възрастните жени.


Това схващане е напълно погрешно. Целулит може да имат дори и тийнейджърите поради факта, че пубертетът е водещ фактор при появата му. Около 90% от младежите в пубертетска възраст имат портокалова кожа и това до голяма степен се дължи на нездравословното хранене, обясняват специалисти.

Най-честите причини за появата на целулита са генетичната предразположеност, нездравословното хранене, заседналият начин на живот, липсата на спорт, недостатъчното поемане на течности и други, но определено възрастта не е от тях.

 

Мит 2: Целулитът може да се премахне с помощта на кремове.

Кремовете помагат главно за хидратирането на кожата, но не и за премахването на портокаловата кожа. Много малко козметични продукти могат да проникнат до хиподермата и да окажат влияние върху появата на целулит.

 

Мит 3: Не е необходимо третирането на целулита, докато той е в първи стадий на развитие.

През първата фаза от появата на целулит той е невидим до момента в който не се стисне кожата. През този етап се увеличава обемът на мастните клетки, както и натрупване на  вода и токсини в тях.

Специалисти обясняват,  че дамите трябва да се подлагат на терапии, защото първата фаза на целулита е най-лесно обратима.  Портокаловата кожа изчезва много по-лесно през тази фаза с помощта на масажи, вакууми и използването на антицелулитни уреди като VelaShape на Синерон. Тези методи спомагат за намалява обема на мастните клетки.

Липсата на третиране през първата фаза води до дегенеративни промени на кожата на ниво мастна тъкан и тя обгражда мастните клетки със съединителна тъкан. Именно тогава целулитът става видим или това вече е втора фаза, при която започва да страда кръвообращението.

 

NEWS_MORE_BOX

Мит 4: Необходима е кавитация още в първа фаза на целулита, когато той е невидим.

Кавитацията се прави в по-напреднали фази на целулит, не и в първата. Представлява разбиването на мастните депа и дренирането им. Процедурата се прави един път седмично, само на една зона за около 40 мин. Препоръчително е да се прилага на локални депа, като бридж и паласки.

 

Мит 5: Активно спортуващите дами нямат целулит.

Когато кожата е предразположена към появата на целулит и дамата има невидим такъв, то когато започне да спортува по-активно целулитът става видим. Това се дължи на фактът, че със засилването на физическата активност мускулите стават по-големи и се показват наяве неизчистените мазнини или скрития целулит.

С цел намаляване изявата на целулита и поддържането на добра форма е препоръчително след определени процедури да се спазва строг хранителен режим и най-важното да се поемат много течности.