Поради факта, че кожата е видима за околните, много фирми създават продукти за нея, които струват много, а не са ефикасни.

 

Кожата играе множество различни роли в организма – тя е важна за защита от различни химически, физични и биологични агенти, придържа органите вътре в тялото и помага в регулацията на температурата.


 

Освен това в кожата се разполагат страшно много неврони, благодарение на което ние сме в непрестанна връзка с околния свят и се адаптираме към това, което ни заобикаля.

 

Известна като най-големия орган, кожата е мишена за много различни фирми, целящи нейния прекрасен вид - тъй като тя е и най-видимия орган за околните.

 

Уви, с възникването от нуждата кожата да изглежда прекрасно, възникват и много митове, които сега ще разбулим.

 

1. Скъпият крем ще направи кожата млада завинаги

Индустрията за кремове за лице е огромна и изключително печеливша, особено сега. Въпреки голямата популярност и примамливия външен вид на опаковките и обещаните ефекти, няма крем, който спира напълно стареенето на кожата.

 

Да, хидратиращите кремове помагат много и забавят процеса. Да, ретиноидите оказват добро влияние върху уврежданията, нанесени от слънцето. 

 

Уви, стареенето на кожата най-много се причинява от слънчевите УВ лъчи, а спасението от това са широкоспектърните слънцезащитни кремове, които не струват толкова много. Да, някои кремове за лице съдържат УВ защита, но тя не е достатъчна, тъй като концентрацията, нужна за добра защита е далеч по-голяма от тази в тях.

 

2. Приемът на вода хидратира кожата

Това не е напълно вярно. Може да се каже, че пиенето на вода поддържа кожата хидратирана, но самата вода не хидратира директно кожата, а по-скоро предпазва от обезводняване на целия организъм, откъдето и на кожата.

 

Може би приемът на вода би помогнал в извънредни ситуации, като слънчев удар и тежка дехидратация.

 

3. Антибактериалните сапуни са добри за кожата

Пълна лъжа. За да се запази кожата, трябва да се запази и нейната микрофлора, която е изградена и от бактерии. Употребата на такъв сапун ги убива, което намалява нейната защита и отваря път за други вредни микроорганизми.

 

4. Мръсното лице причинява акне

Според проф. Хъвел Уилямс това не е вярно. Стандартните прахови частици и кал не биха довели до акне.

 

Акнето се причинява от комбинация от хормонален дисбаланс и кожни промени, не кал. Множество продукти могат да се използват за предпазване от акне – тоници, скрабове, измиващи лосиони, но понякога проблемът се крие в раздразнението на кожата. Порите се пълнят с кератин, произвеждан от кожните клетки, не с кал.

 

Съществува тип акне, наречено Cellphone Acne. То най-вероятно се причинява и от лъченията на телефона, потта, която се отделя при разговори, топлината, замърсяването, търкането и бактериите по телефона. А това може да се предотврати с почистване на телефона.

 

5. Шоколадът причинява акне

Проф. Уилямс отново споделя, че това е мит, а причините са същите като в предходната точка.