Възрастовите петна се появяват върху кожата с течение на годините. Те са по-видими при белите хора, които се излагат по-често на слънце. Има най-различни процедури за тяхното отстраняване, но съществуват и естествени продукти, които могат да помогнат, доколкото е възможно. Допълнителното предимство е, че тези продукти не нанасят вредни странични ефекти или усложнения, каквито могат да причинят естетичните процедури.


Традиционно ябълковият оцет заема място в грижата за кожата. Той съдържа обилно количество алфа-хидрокси киселина, която може да заличи петната по кожата. Много продукти на пазара съдържат тази киселина, но много по-добре е да се използва естественият продукт, отколкото да се нанасят такива, които съдържат допълнително аромати и оцветители. Честото използване на оцета върху кожата, може да помогне за заличаването на петната, като в допълнение кожата остава мека и гладка.

 


Подобно на оцета, лимонът също може да се използва за намаляване на възрастовите петна. Киселият плод е известен със свойствата си да изсветлява както кожата, така и косата. Той съдържа лимонена киселина и редовното му нанасяне върху лицето предотвратява появата на лунички и други видове тъмни петна по кожата. В допълнение, той отстранява мъртвите кожни клетки, като дава естествен блясък на кожата. Към него може да се добави и малко мед или зехтин, ако кожата е чувствителна и получава зачервяване и дразнене при нанасяне на лимона. 


На следващо място е лукът. Той е богат на киселини, които са доказани ексфолианти. Те имат и антисептични свойства. Въпреки острата му миризма и дразненето върху очите, лукът се счита за много добър естествен продукт за намаляване на петната. Той може да престои във фризера за 5-10 минути с цел превенция поява на сълзи.


Киселото мляко също има избелващо действие върху кожата. Поради това то може да се нанася върху кожа, която е изгоряла от слънчевите лъчи. Млечната киселина в него помага на кожата да стане по-светла и в резултат да се намалят възрастовите петна. 

 

Алое вера е растение, което е ефективно за повечето от проблемите с кожата. То съдържа противовъзпалителни и хидратиращи свойства. Благодарение на него кожата изглежда по-млада, свежа и хидратирана. За заличаването на възрастовите петна от кожата, може да се изстиска гелът от алое вера и да се нанесе директно върху проблемната зона.