Гъбичките по ноктите на краката са често срещана инфекция, която се разпространявана лесно. Тя може да започне от един нокът и впоследствие да достигне и до останалите. Лечението обикновено включва използването на противогъбични кремове. Въпреки това има някои домашни средства, които са много ефективни при гъбички по ноктите на краката.

 

Първото е чаеното дърво. Това етерично масло притежава противогъбични и антисептични свойства, които намаляват инфекциите и гъбичките по ноктите. То може да се използва ежедневно върху засегнатия нокът, като се наложи с помощта на памучен тампон.


 

Маслото от риган е също толкова добро, колкото и етеричното масло от чаено дърво, поради което може да се използват дори в комбинация. Ефектът на маслото от риган се дължи на тимол, който то съдържа. Тимолът има противогъбични и антибактериални свойства, което се потвърждава в редица проучвания. 

 

Оцетът е продукт, намиращ се във всяка кухня. Освен за консумиране, оцетът може да се използва и като ефективно природно средство за премахване на гъбичките по ноктите на краката. За целта засегнатият крак може да се потопи в оцет с малко топла вода за около 20 минути.

 

След оцета идва ред на содата за хляб – отново продукт, който може да се намери в кухнята на всеки. Содата бикарбонат може да елиминира гъбичките. Изследователи открили, че содата може да предотврати развитието на гъбичките при 79% от изследваните проби. Содата за хляб може да се поставя в обувките, за да попие излишната влага или краката да се изплакнат с разтвора ѝ преди подсушаването им със същата цел.

 

Чесънът също притежава противогъбични и антимикробни свойства. Поради това той се счита за натурален антибиотик, който предпазва тялото от бактерии. Поради същата причина, чесънът може да се използва за премахването на бактериите от ноктите на краката. За целта може да се поставят нарязани или натрошени скилидки чесън на засегнатата област за 30 минути дневно.