Човешкият папиломен вирус може да доведе до появата на различни кожни нарушения, най-общо познати като „брадавици“. Вирусът попада в организма и „отключва“ бързия растеж на клетките в най-външния слой на кожата. Ето някои от видовете нарушения, до които вирусът би могъл да доведе...
 

1. Обикновени брадавици

Те имат вид, подобен на карфиол, и обикновено се появяват по ръцете, пръстите, лактите. Възможно е по тях да има тъмно или черно петно от насъбрани кръвоносни съдове. Тези брадавици представляват възпаление на външния слой на кожата и трябва да се лекуват, веднага щом се установят. По този начин се предотвратява влошаване на състоянието. 
 

2. Брадавици по стъпалата

Те се появяват като твърди и дебели петна по стъпалата на краката и могат да причиняват болезненост, когато вървим. Обикновено те растат навътре в кожата, поради тежестта и напрежението, които се оказват върху стъпалата
 
Развитието им започва, когато вирусът влезе в контакт с кожата, посредством порязвания, ожулвания и пукнатини. 
 

3. Плоски брадавици


Те са гладки и плоски и най-често се наблюдават по врата и лицето. Цветът им е жълт или кафеникав, а броят им може да стигне от 20 до 100. Плоските брадавици са по-обичайни за децата и тийнейджърите, в сравнение с възрастните. 
NEWS_MORE_BOX
 
Тъй като се причиняват от човешкия папиломен вирус, могат лесно да се разпространят, благодарение на някои активности, като бръснене.
 

4. Генитални брадавици

Познати още като „венерически брадавици“, те са сред най-често срещаните симптоми на сексуално преносимо заболяване, вследствие на човешки папиломен вирус. Те имат вид на подутина, подобна на карфиол, която се появява в областта на гениталиите. Могат да причинят болка и дискомфорт.