Сърбежът по скалпа може да се дължи на различни причини. Лечението може да бъде ефективно, когато причинителят на проблема е ясен. 

1. Въшки

Главовите въшки са паразити, които живеят и се развиват върху скалпа и наличието им може да доведе до много силен сърбеж. Те могат и да „прескачат“ от един човек на друг. Децата са по-склонни да страдат от главови въшки, в сравнение с възрастните. 
 
Паразитите могат да се отстранят с помощта на специални медицински шампоани. За профилактика срещу тях е важно поддържането на добра хигиена

2. Пърхот

Пърхотът също може да доведе до сърбящ скалп, тъй като люспите по главата се натрупват, а заедно с тях и замърсяванията. Повишеното образуване на себум по скалпа допълнително утежнява сърбежа
 
Обикновено засегнатите от пърхот имат много сух или много мазен скалп, което допринася за сърбежа. Той отшумява, когато се отървем от „снежинките“ в косата. 

3. Продукти за коса


Колкото по-сложна е процедурата, свързана с грижата за косата, толкова по-голям е рискът от проблеми със сърбящ скалп. Те може да се дължат на употребата на прекалено много продукти за коса
NEWS_MORE_BOX
 
 
Ако те не са подходящи за конкретния скалп, неминуемо ще предизвикат нежелана реакция. Натрупването на козметични продукти върху скалпа също може да причини сърбеж. В случай че шампоанът не е добре отмит, може да раздразни кожата на главата. Честото почесване може да се дължи и на употреба на стилизиращи продукти като гелове, кремове, спрейове и др. 

4. Инфекция на скалпа

Възможно е сърбежът да е следствие и на инфекция на кожата на главата или на кожно заболяване, което е засегнало и скалпа. В тези случаи е необходимо да се проведе консултация със специалист, който да потърси признаци на екзема, псориазис и др.