Колагенът е основният белтък в структурата на кожата и белтъкът, съдържащ се в най-големи количества в организма ни. При поддържане на нормална синтеза на колаген кожата се запазва не само по-здрава, но и по гладка и красива за по-дълго време.

 

Лошата новина е, че с напредване на възрастта, уви, още след 30-годишна възраст, производството на колаген започва постепенно да отслабва. Кожата се отпуска, появяват се бръчки. Добрата новина е, че синтезата на колаген може да се стимулира и поддържа във времето. Още по-добрата новина е, че стимулиранетo синтезата на колаген има своеобразен домино ефект – колкото повече колаген има наличен в кожните структури, толкова по-лесно е за организма да го произвежда и да поддържа количеството му с времето.


 

4 естествени продукта имат потенциал да стимулират синтезата на колаген в организма и да допринасят за поддържането ѝ във времето.

 

Алое вера

Химичните съединения в състава на алое вера стимулират производството на колаген във фибробластите в кожата. Позитивният ефект се наблюдава и при локално приложение на гел от алое вера, и при вътрешен прием на продукти, които го съдържат. Благодарение на това си действие алое вера се използва за ускоряване зарастването рани и за подобряване гладкостта на кожата.

 

Храни, богати на витамин C
Правилното формиране и дооформяне на белтъчните вериги на колагена изисква участие на ензимни комплекси, в които като кофактор участва витамин С. При дефицит на витамин С не може да се образува качествен колаген. В дългосрочен план може да се развие скорбут – заболяване, характеризиращо се със сериозни проблеми с венците и труднозарастващи рани по кожата, провокирани и менно от влошената структура на колагена и на съединителните тъкани в тялото.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Женшен
Антиоксидантите в състава на женшена предпазват кожата от свободните радикали и от уврежданията, причинени от ултравиолетовите лъчи. Натрупващото се влияние на УВ-лъчите с времето е основен фактор, допринасящ за увреждането на колагеновите влакна и намаляване количеството им в кожата. Освен да предпазва от тези процеси, женшенът стимулира синтезата на проколаген – предшестващата структура, от която се формира колагенът.

 

Кориандър
Той е много богат на линоленова киселина – представител на есенциалните мастни киселини, с изявен ефект за забавяне стареенето на кожата. Този ефект се дължи на високото съдържание на витамин С и други антиоксиданти, както и на директното стимулиране синтезата на проколагенови структури.

 

Посочените продукти може да стимулират колагеновата секреция и да повишат нивата на т.нар. ендогенен колаген, т.е. произведен вътре в тялото. Редица козметични продукти позволяват повишаване количеството на колаген в кожата чрез внасянето му отвън. Много по-ефективно средство обаче е повишаването на естествената му синтеза в кожата. Козметични средства, съдържащи посочените по-горе продукти, може да помогнат за това.