За да премахнем неприятното усещане от сърбящия скалп, чешем с нокти до облекчаване, но драскането може да доведе до кожни инфекции, повредена коса, зачервяване и подуване.


Сред най-честите причини за сърбеж е пърхотът. Той може да бъде в резултат от суха кожа, хормонален дисбаланс, стрес, смяна на сезоните и времето. По-рядко срещаните причини са алергиите, въшките, екземите, псориазисът, розацеята, крастата, гъбичните инфекции и други.


Много естествени съставки се борят успешно със сърбящия скалп и помагат за облекчаване на зачервяванията. Ето и някои от тях.


 

• Масло от чаено дърво


Маслото от чаено дърво е използвано за лечение на различни кожни заболявания от векове. То притежава антимикробни и противовъзпалителни свойства, като подпомага бързото лечение на бактериите и гъбичките по скалпа, предизвикващи сърбеж.


В едно изследване се показва, че хората, които използвали шампоан с масло от чаено дърво, премахват пърхота изключително бързо. Ефективен е и срещу паразитни инфекции като въшки и краста.


• Алое вера


Алое вера успокоява обривите и зачервяванията. Помага за лечение на кожните проблеми, тъй като съдържа витамин А, Е, С и В12. Източник е на противовъзпалителни ензими като каталаза, амилаза и брадикиназа.

 

Богато е още на калий, калций, мед, селен, магнезий, цинк и хрон, както и органични съединения, които премахват вредните микроорганизми по скалпа. Алое вера се използва от хората със себореен дерматит, тъй като то намалява лющенето, сърбежа и възпалението.


• Ябълков оцет


Ежедневната употреба на продукти за коса, може да доведат до сух и сърбящ скалп. Здравословният скалп трябва да има pH между 4,5 и 5,5, а продуктите на пазара са със стойности над 5,5 pH. Оцетната киселина притежава антибактериални свойства, които облекчават сърбежа. Той помага за възстановяването на естествените нива на pH и за премахване на образуваните люспи.


• Непреработен мед


Органичният или непреработен мед има стойност на pH между 3,2 и 4,5, което го прави достатъчно кисел, за да се бори с различните инфекции, бактерии, гъбички и дрожди. Съставен е основно от захари и съдържа множество минерали, ензими и антиоксиданти като витамин С, рибофлавин и пантотенова киселина, които регенерират скалпа и успокояват възпаленията.