1. Онихомикоза

Онихомикозата е инфекция с гъбички на ноктите на ръцете или краката. Оплакването е често срещано.


Въпреки че всеки може да се зарази, заболяването е най-често срещано при хора над 60-годишна възраст.
 

Често срещано е и при болни от диабет и други заболявания на обмяната на веществата. За болните от диабет и нарушена имунна система, онихомикозата носи здравословен риск.
Кога се появяват гъбичките на ноктите?

Обикновено гъбичките се установяват след травма на нокътната плочка, порязване, което я засяга дълбоко или след удар. Гъбичките не се развиват, заради лоша хигиена.
 

 

Какво да правим тогава?
При положение, че забележите инфектирал нокът, не слагайте лейкопласт или превръзка, тъй като това ще доведе до силно размножаване на патологичните микроорганизми. Трудно може да се установи от къде и по какъв начин е станало заразяването. Известно е, че гъбичките се предават от човек на човек. Особено благоприятни условия за разпространението им са топлината и влагата. Предават се лесно в помещения, които поддържат такива условия, например съблекалните. Симптоми на онихомикоза
При гъбички ноктите изтъняват и губят естествения си цвят. В редки случаи е възможно да се усеща болка.Как се поставя диагнозата?
Специалистът може да разпознае наличието на гъбички след внимателен оглед. Възможно е да вземе материал от нокътната плочка за изследване в лаборатория за определяне на вида им.


Лечение
Терапията включва локални средства (кремове) и по преценка на лекаря орални медикаменти. По изключение се предприема хирургична интервенция.


Изискване, за да не се пренася инфекция, намазването с локални средства да не се извършва директно от тубичката.


Гъбичките по ноктите на краката са много по-упорити и изискват по-продължително лечение и грижа. Причината е, че стъпалата почти постоянно са обути и са в среда благоприятна за развитие и поддържане на онихомикоза.
 


Как да се предпазим?

 • Не ходете боси в обществени помещения – съблекални, сауна и др.
 • Поддържайте обувките си сухи от вътре. По специализираните магазини и аптеките се предлагат специални спрейове, които предпазват от изпотяване на краката. В случай, че тази мярка не помага, сменете обувките с модел с по-добра вентилация.
 • Използвайте абсорбиращи и антимикотични пудри за крака.
 • Редовно сменяйте чорапите си. Избирайте 100 % памучна материя.
 • Обувките не трябва да притискат върховете на пръстите и нокътните плочки.

 


2. Враснали нокти

Враснал нокът се получава, когато ъгълче или страна на нокътната плочка се вреже в меките тъкани на пръста. Най-често този проблем се получава на палците. Пръстът е зачервен и подут, изпитва се болка.
 


Какви са причините?
Врастването се дължи най-вече на неправилно, твърде плитко изрязване на ноктите или когато не се следва естествената линия на плочката. Причина за проблема са и обувките, които притискат върховете на пръстите.Лечение

 • В по-леките случаи е достатъчно краката да престоят за 15-20 минути във вана с топла вода. След добро подсушаване и отстраняването на проблемното ъгълче, дезинфектирайте мястото. Оставете за известно време крака „да подиша“. Преди да се обуете поставете сух памук върху мястото.

 

 • При положение, че изпитвате силна болка, има подуване, се налага да потърсите специалист, който да се справи компетентно с проблема.

 

 • В най-тежките случаи се налага хирургично отстраняване на покрития от кожата участък на нокътя.

 


Как да се предпазим?

 • Носете удобни обувки, подходящи за формата на крака.
 • Полагайте редовни грижи за подрязването на ноктите и хигиенизирането им.
 • Ползвайте подходящи чорапи.
 • При положение, че сте склонни към врязване на ноктите, взимайте мерки отрано, преди усложняване на състоянието.
 • Предприемете за известен период от време подрязването на ноктите на крака да се извършва от педикюрист. След няколко месеца би следвало проблемът да се преодолее без да се стига до неприятни вмешателства.