Първа част на материала

 

Напукани нокти
Ноктите се напукват при често миене на ръцете и използване на агресивен сапун. Овлажняващите кремове и избягването на прекалено честото миене, би могло да помогне за преодоляване на проблема. Ако напуканите участъци на ноктите имат бял или жълтеникав цвят, вероятно е налична гъбична инфекция. Антимикотичните кремове често не дават ефект, затова се препоръчва назначаване на рецепта от специалист.


Миризма от краката
Проблемът се появява дори при поддържане на изрядна хигиена на краката. Миризмата се получава, заради бактериална или микотична инфекция. Необходимо е да се поддържа кожата суха и да се носят обувки, в които стъпалата не се изпотяват. Чорапите следва да се изпират качествено. При остатъчна миризма в обувките се използват специализирани за целта спрейове.


Вроговяване на кожата

Вроговяването на кожата се наблюдава на петите и палците. Функцията на тази мъртва кожа е да предпазва тъканите от натиска при ходене. При носенето на сандали обаче наличието на вроговена, жълта и напукана кожа на петите, не е естетично. За да се отстранят нежеланите пластове е необходимо краката да се поставят в топла водна баня, след което да се отстранят горните слоеве. Използването на ножчета не се препоръчва, тъй като това може да доведе до нараняване на кожата и дълбоко остраняване на вроговяванията, което остава новата кожа на стъпалото беззащитна.


Силно изпотяване
Тялото отделя пот, за да се охлади. При положение, че изпотяването е без видима причина – например, сте в хладно помещение и облеклото е според температурата - вероятно се дължи на здравословен проблем. При хипертидроза се наблюдава изпотяване под мишниците, на дланите и стъпалата. Когато изпотяването е прекомерно и влагата се отделя на капчици по повърхността на кожата, се изпистват  антиперспиранти, други медикаменти и дори прилагане на ботокс.
Изпотяването може да се дължи и на повишена функция на щитовидната жлеза или психо-емоционален проблем, ето защо терапията се предприема по назначение на лекар.


Напукани устни
Сухият въздух изсушава устните. Така те стават по чувствителни и безцветни. За да се предпазят от напукване и дехидратиране, е необходимо да се използва балсам за устни. За предпочитане е той да е произведен с растителни мазнини или масло от Шеа. Нанесеният мазен слой предпазва устните от вредни фактори и възпрепятства отделянето на влага от кожата, така устните остават хидратирани отвътре. През лятото или през зимата, когато околната повърхност е покрита със сняг, е препоръчително да се използват балсами със слънцезащитен фактор 15.


Кожни израстъци
Кожните образувания подобни на брадавици, които се появяват по кожата на врата, гърба, гърдите и подмишниците са типични повече за жените и в напреднала възраст. До момента, в който те започнат да дразнят, не са опасни. При усещане за дразнене следва да се потърси компетентен дерматолог, който би могъл да се справи с отстраняването им. Отстраняват се чрез изрязване или замразяване.


Прекалено много бръчки по врата
Проблемът се появява при отслабване с много килограми, при което кожата на шията, сякаш виси. При намаляване на мускулите на врата се образуват много бръчки. Резултатът е, че кожата на шията изглежда по-стара от тази на лицето. Решението е радикално – инжектиране на ботокс или подлагане на лифтинг.


Защо лицето ми се зачервява?
Когато челото, бузите и брадичката почервенеят, появят се или не мехурчета, най-вероятно кожата страда от розацея. Това е хронично кожно заболяване, което следва да се лекува с лекарства и/или медицински кремове.
Стеснителните личности често изпадат в ситуации, в които лицето им „пламва“. Явлението не е притеснително, ако се случва рядко, но ако е естествено състояние при всяка среща, е признак на емоционално разстройство.  


Оредяване на косата
Загубата на коса е по-често срещано явление при жените, отколкото се предполага. До 40-годишна възраст 40 % от жените имат видими проблеми с гъстотата на косата.
Състоянието в повечето случаи се дължи на хормонални или тироидни заболявания, хормонален дисбаланс, бременност, прием на медикаменти. 
Прилага се локална терапия или прием на медикаменти, които да балансират ендокринната система.