Стареенето е естествен биологичен процес, който (все още) не може да бъде спрян, но има определени храни и добавки, които могат да го забавят.

 

Витамин В12 е една от тях. Той има ключово значение за воденето на енергичен и пълноценен живот, помага за синтеза на ДНК и на червени кръвни телца. Полезен е за периферната и централна нервна система, а недостигът му е свързан с летаргия, лошо храносмилане и болки в ставите.


 

Витамин С е естествен антиоксидант, който придава по-младежки вид. Доказано е, че намалява пораженията от ултравиолетовите лъчи, предотвратява оксидативния стрес на клетъчно ниво, подпомага синтеза на колаген. Доказано е, че има положително въздействие върху сърдечното здраве, зрението, бръчките и имунитета.

 

Рибеното масло, богато на омега-3 мастни киселини, влияе положително върху имунитета, зрението, ставите, сърдечно-съдовото здраве, метаболитната функция. Доказано е, че повишава настроението, подобрява паметта, състоянието на кожата, косата и ноктите. Също така омега-3 мастните киселини потискат възпалителните процеси, подобряват здравето на костите, помагат при болки в ставите и при язва.

 

Колагенът има ключова роля за гъвкавостта на съединителната тъкан, каквато е кожата, но с възрастта производството на колаген намалява. Приемът на колагенът помага за по-младежки вид и е доказано, че поддържа здравето на ставите и костите.

 

Растението Облепиха е богато на антиоксиданти и омега-7 мастни киселини, които подпомагат клетъчното подмладяване. Резултатите от проведени изследвания показват, че има и силно противораково действие, пише Worldhealth. Използва се в традиционната медицина от хиляди години, като повишава устойчивостта към умора и стрес.

 

Коензим Q10 е мощен антиоксидант, който подпомага производството на енергия в клетъчните митохондрии. Доказано е, че помага за понижаване на кръвното налягане, полезен е за сърцето и намалява щетите от окислителните процеси в организма. С възрастта производството на коензим Q10 намалява, поради което експертите го препоръчват на пациенти на възраст над 40 години, борещи се с умора или сърдечно-съдови проблеми.

 

Куркумата е много силен антиоксидант с противовъзпалителни свойства, който може да облекчи артрита и да намали косопада. Куркумата също балансира нивата на холестерола и подобрява когнитивната функция. Активната ѝ съставка куркумин помага за намаляване на риска от някои видове рак, диабет, болест на Алцхаймер и болести на черния дроб. Освен това е доказано, че активира някои протеини, които помагат за забавяне на клетъчното стареене.

 

Билката астрагал се използва от хилядолетия в традиционната медицина като адаптоген за защита на тялото от стрес. Билката спомага за подмладяването на клетките. Антивирусните й свойства стимулират имунната система, а понастоящем се проучват активните й съставки, които забавят физически промени, настъпващи с остаряването.

 

Жълтият каротиноиден пигмент кроцин, който се съдържа в шафрана, носи много ползи за здравето. Той има противораково и противовъзпалително действие, предпазва от диабет и намалява тревожността. Учени изследват потенциала му да забавя стареенето, благодарение на това, че предпазва от ултравиолетовите лъчи и има противовъзпалително действие.

 

Билката Родиола Розея е лечебно растение, което има силно противовъзпалително действие. Подобрява физическата и умствена жизненост, помага при умора и депресия. Доказано е, че билката удължава живота на плодовите мухи средно със 17%.

 

Доказано е, че чесънът има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Лабораторни проучвания и тестове върху животни са показали, че активните му съставки помагат да предотвратят стареенето и бръчките, предизвикани от ултравиолетовите лъчи. Чесънът стимулира имунната система, намалява кръвното налягане, подобрява нивата на холестерола, намалява окислителните процеси, подобрява здравето на костите и може да помогне за пречистването на организма от тежки метали.