Понякога пъпките могат да ти съсипят деня, настроението или партито довечера. Въртиш се в омагьосан кръг и се чудиш какво не правиш както трябва, за да се отървеш от тях завинаги. Истината е, че пъпките и мазната кожа изискват твоето търпение и грижа през повечето време, но не са чак толкова животоопределящи! Защото има как да ги държиш под контрол, докато хормоните на твойта буйна възраст се успокоят и кожата ти отново възвърне баланса и чистотата си, а ти - спокойствието си.
 
В тази битка имаш приятел - Acne Out ще бъде до теб, ще те напътства с изпитани съвети, работещи рутини и рамо, на което да поплачеш, ако имаш нужда. Можеш да разчиташ на нас!


Ако има само 10 неща, които е задължително да чуеш, запомниш и следваш, ние сме готови с нашите 10 най-важни съвета, когато избираш и използваш крем против акне и белези. В тях са “скрити” няколко важни факта, които ще променят играта в твоя полза.

 


1. Когато избираш крем против акне, избирай „некомедогенен“. Тази сложна дума означава, че кремът не съдържа съставки, които могат да запушат порите на кожата. Те имат нужда да бъдат освободени от себума, а не допълнително задръстени.

 

2. Търси активен крем против акне, който да третира пъпките и омазняването. Кремовете против акне не са обикновени кремове за лице. Те са специално разбработени за кожа, която сериозно се омазнява, има голямо натрупване на мъртви клетки, разширени пори, възпаление и черни точки. Активен крем означава активните му съставки да са гарантирано въздействащи и супер ефективни срещу тези проблеми, като същевременно не разваля баланса на кожата.

 

3. Избягвай много мазни и тежки кремове против акне. Независимо какви активни съставки има един крем против акне, ако той е с гъста и плътна текстура, не му се доверявай. Вероятността да запуши порите и да ти причини главоболия в дългосрочен план е много голяма.

 

4. За да избегнеш пресушаването, слушай кожата си. Както всеки човек има индивидуални нужди от сън и храна, така и всяка кожа е различна и има нужда от свой собствен режим на грижа. Затова ти препоръчваме да наблюдаваш как кожата ти реагира на активния крем против акне и да настроиш терапията си според нея. Ако усетиш, че започва да се изсушава прекомерно, включи в нея хидратация и разреди нанасянето на активния крем, докато постигнеш точния баланс.

 

5. Търси крем, който действа на омазняването, но има и антибактериален ефект. Причината за буйното нашествие на пъпки по лицето ти е наличието на бактериите P.acnes. Те обичат да се размножават там, където са им осигурени добри условия за живот – в каналчето на космено-мастния фоликул, където е тъмно, без кислород и с изобилие от хранителни запаси. Затова важна стъпка в борбата ти с акнето е да унищожаваш методично този враг. Избери си активен крем  против акне със сигурен антибактериален ефект и ще си стъпка напред в правилната посока.

 

6. Използвай хидратиращ крем против акне. Въпреки че кожата ти изглежда мазна и си мислиш, че последното нещо, от което имаш нужда, е да слагаш още крем - грешиш. Акнеичната кожа също може да бъде дехидратирана и като всяка друга кожа има нужда от възстановяване на водно-липидната бариера. Затова е важно да използваш лек, некомедогенен хидратиращ крем за лице, предназначен за мазна и акнеична кожа.

 

7. Не стискай пъпките, които са дълбоко под кожата! Подкожните пъпки са много трудни за третиране и никак не ти препоръчваме да се опитваш да ги стискаш или да ги чоплиш, защото вероятността да ти останат белези е огромна. Прояви търпение и остави крема ти против акне да си свърши работата както трбява и да премахне възпалението. Да, това изисква дисциплина и отнема време, но резултатът ще си заслужава, ще видиш!

 

акне2

 

8. За да избегнеш белезите, ти трябва защита от слънцето или SPF. Белезите, които остават след акне, в началото изглеждат като червени петънца на мястото, където са били пъпките. С времето и ако ги оставиш под влияние на слънцето, те могат да станат по-тъмни и доста по-упорити за премахване. За да избегнеш петната, ти трябва висока фотопротекция, която предпазва кожата от пигментиране. Това означава да се спреш на възстановяващ кожата крем против белези от акне с - внимание - слънцезащитен фактор - колкото по-висок, толкова по-добре.

 

9. Златната съставка – ниацинамид. Витамин В3, познат още като вълшебния ниацинамид, е едно от откритията в дерматологичната козметика в последните няколко години. Тази съставка намалява възпалението, избистря тена и най-важното за тази тема – има антибактериално действие, затова е перфектна за кожа с пъпки. Ето защо ти препоръчваме да я търсиш в състава на своя крем против акне и белези и да се възползваш от благотворното ѝ действие.

 

10. Възстановяването и поддържането на кожата е важно цял живот. Независимо дали имаш акне или не, кожата ти е орган, който има нужда от хигиена и правилна грижа, точно колкото всяка друга част от тялото ти. Дори да се справиш с пъпките и възпалението днес или другия месец, битката с акнето може да не е приключила съвсем. За да задържиш ефекта, трябва да подържаш хигиената и баланса на кожата си и да се погрижиш за петната след пъпките. Кожата ти винаги ще има нужда от точно подбраните продукти и от подходящата за нея рутина. Три прости стъпки ще са ти достатъчни, за да се радваш на перфектна здрава и красива кожа дълго време  – измиване, активна грижа и хидратация.  И не забравяй – винаги спазвай правилото  „некомедогенен“!