Изследване на група туристи, развили симптоми на заразяване с опасния нов щам на ешерихия коли, дава нови насоки за търсене на източника на разпространение на бактерията. Всички, консумирали ястие с кълнове в крайпътен ресторант при пътуване, развиват тежка диария с кръвениста примес.

Кълновете били отглеждани в стопанство в Долна Саксония. Според експертите, епидемологичният анализ на разпространение на заразата предоставя достатъчно доказателства, за да може да се съди, че именно от тези млади насъждения идва заразата с опасната бактерия, въпреки че засега няма положителни резултати от изследванията на самите кълнове. Интересното е, че въпреки че резултатите от изследването на фецес за бактерията са положителни при болните, бактерията не е регистрирана в нито един пресен селскостопански продукт.

Новият щам на ешерихия коли води до бързо развитие на усложнения на здравословното състояние, като покосява бъбреците и нервната система. 29 души станаха жертва на коварния микроорганизъм. 3000 е статистиката на болните, обявява Райнхард Бургер, президент на германския Център за контрол на заразните болести "Роберт Кох", информира Dnes.bg позовавайки се на БТА.


Райнхард Бургер отбелязва, че скоростта на разпространение на заразата в Германия намалява.