Започна благотворителната кампания на земеделското министерство за купуване на живи елхички. Тази година тя е под надслов „Посади надежда“ и всеки пет лева от продажбата на елхите, предоставени от Държавните горски предприятия, ще бъдат дарени за каузата на фондация „Искам бебе“ в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми.


Горските стопанства са приготвили 10 000 елхички, които вече се продават - до 23 декември в 38 пункта в цялата страна, които са посочени на сайта на министерството, а през пролетта дръвчетата ще бъдат засадени в паркове в район „Надежда“ в София.


На старта на събитието вчера, в Министерство на земеделието, храните и горите присъстваха министърът на земеделието Десислава Танева, българският еврокомисар по „Иновации,научни изследвания, култура, образование и младеж“ и заместник-председател на ЕНП Мария Габриел, основателят на фондация „Искам бебе“ Радина Велчева и председателят на Сдружение „Аутизъм Днес“ Владислава Цолова.Министър Танева обясни, че това е третата подобна кампания, която се прави по време на коледните празници и призовава хората да си купят жива елха, за да подкрепят семействата с репродуктивни проблеми.


„С дейността на фондацията успяхме да извоюваме едно от почетните места в Европа и към момента държавата подпомага двойките с репродуктивни проблеми с 20 милиона лева“, сподели и основателят на Фондация „Искам бебе“ Радина Велчева.


„Представете си какво щастие и радост е за онези хора, които след толкова много битки за дете, успяват с подадената ръка и от семействата, и от приятелите, но и с огромната финансова подкрепа от държавата. Държавен фонд „Ин витро“ навърши вече 10 години и са се родили вече изключително много деца с помощта на парите, които държавата дава. Ние сме на едно от челните места по грижа на държавата за хората, които искаме, но не можем да имаме деца“, допълни тя.


Радина Велчева обясни още, че към момента извън държавното финансиране остават донорските програми. „Има много семейства - между 30 000 и 40 000, които не могат да имат деца по нормалния начин със собствена яйцеклетка. Именно поради това, фондацията създаде и донорска програма.

 

Средствата, необходими за една ин витро процедура с донорска яйцеклетка, са между 5 000 и 10 000 лева. Ние имаме своята помощ и подкрепа и ще им я дадем с настоящата кампания, за да могат и тези семейства да сбъднат мечтата си за дете“. Тя благодари на екипа на МЗХГ, че подава ръка за каузата на фондацията в един изключително важен момент. „Посланието на кампанията е нещото, което мен лично много ме трогна. В България двойките с репродуктивни проблеми към момента са 145 000. Представете си какво е това на фона на много тежката демографска катастрофа. Фондация „Искам бебе“ стартира своята работа преди 15 години в момент, в който държавата не правеше абсолютно нищо за нас хората с репродуктивни проблеми“, добави Радина Велчева.