„Образна диагностика и женско сърце“ с основен акцент върху женското сърдечносъдово здраве – превенция, диагностика и лечение е темата на тазгодишния девети по ред конгрес Дни на ехокардиографията – София 2023 г. Организатор на събитието е Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията съвместно с Българската Асоциация по сърдечносъдова образна диагностика.

 

На всеки 80 секунди умира по една жена заради сърдечносъдово заболяване, в това число и мозъчен инсулт. Сърдечно- и мозъчно-съдовите заболявания са водещата причина за леталитет при жените в световен мащаб.  По статически данни както по света, така и в България жените загиват по-често от сърдечносъдови заболявания от мъжете, особено във възрастта след 55 години. Разликата при сърдечносъдовите инциденти между жените и мъжете е 10% - съответно, 65% за представителките на нежния пол и 55% на силния. Съдовите заболявания като цяло могат да засегнат жената във всеки един период от живота ѝ, включително и бременност, като след менопауза рискът е най-голям. 


 

Този риск може да бъде избегнат единственно чрез превенция, подчертават организаторите на събитието - над 80% от сърдечносъдовите инциденти е възможно да не се случат, ако жените са по-добре информирани как да се грижат осъзнато за своето общо здраве, допълват те. Към днешна дата симптомите на инфаркт и инсулт не се разпознават при повече от 50% от жените, коментират специалистите.

 

Коварството в разпознаването на сърдечносъдовите инциденти при жените идва от това, че симптоматиката невинаги е толкова отличителна. Ако при силна сърдечна болка в областта на гръдния кош при мъжете най-вероятно се касае за остър коронарен инцидент, пояснява кардиологът доц. д-р Красимира Христова, председател на Българската Асоциация по сърдечносъдова образна диагностика и домакин на Дни на ехокардиографията-София 2023.

 

„Много често се неглижират лек задух, умора, необичаен сърдечен дискомфорт или болка в гърдите от моментния стрес, а всъщност може да се отнася за остър коронарен синдром", обясни доц. д-р Христова.

 

Превенцията включва здравословен стил на живот от детска и млада възраст, контрол на артериалната хипертония и дислепидемия в средна възраст и ранна диагностика на заболяванията. Ехокардиографията е най-достъпният метод за неинвазивна оценка на сърдечносъдовата система. Навременната диагностика и оценка са ключови за предприемането на необходимо лечение, както и на проследяване на пациентите със сърдечно-съдови патологии. 

 

Проучванията показват, че стресът е фактор номер едно за сърдечносъдови инциденти при жените. Наследственият фактор е от значение, но не е единствен. Доста обезпокоително е, че сърдечносъдовите проблеми при жените започват не след менопаузата, а далеч по-рано. Настъпването на менопауза не е причина за сърдечносъдови заболявания, но наличието на сърдечносъдови рискови фактори, отключени преди настъпването на менопауза, са основната причина за увеличаване на сърдечносъдови инциденти в този период на жената. Около 45% от жените над 20-годишна възраст живеят с поне един рисков фактор за сърдечносъдово заболяване. 

 

При бременност около 10 до 20% от жените отключват артериална хипертония, която в комбинация с възрастта, наличието на наднормено тегло, диабет или преддиабет – предразполагат към развитие на сърдечносъдови инциденти в по-късна възраст.

Фактори като тютюнопушене, ниска физическа активност допълнително увеличават неблагоприятния риск.

 

В рамките на Дните на ехокардиографията - София 2023 водещи специалисти в областта ще поднесат на аудиторията новостите в развитието на неинвазивната образна диагностика. Програмата е включила последните постижения и приложението на иновативните технологии в ехокардиографията. Лекторите са от САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Испания, Гърция и България.

 

Предвидена е специална сесия за представяне на интересни клинични случаи от млади кардиолози презентират свои интересни клинични случаи, като тук отличилите се ги очаква предоставено обучение на Европейския форум по ехокардиография.

 

Конгресът се провежда на 24 и 25 март в хотел Хаят Риджънси в София.