Затлъстяването все по-често е сравнявано с епидемия. Данните на Световната здравна организация (СЗО) са красноречиви по въпроса - над 1.9 млрд. са хората над 18 години по света, които имат наднормено тегло, от тях 13% или 650 млн. са със затлъстяване.


Това означава, че с наднормено тегло са близо 40% от хората над 18 години, като броят им ще расте. „За по-малко от век този проблем се е удвоил, като през 2025 г. се очаква всеки втори да е с наднормено тегло. Проблемът е по-голям при жените, отколкото при мъжете. През 2008 г. 200 млн. е бил броят на мъжете със затлъстяване срещу 300 млн. при жените“, съобщи началника на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александровска“ проф. Здравко Каменов.


Данните, които бяха представени, са по повод предстоящия Световен ден за борба със затлъстяването, който тази година ще се отбележи за последен път на 11-ти октомври, а занапред ще е на 4-ти март. Целта на преместването на Световния ден за борба със затлъстяването е да се обединят усилията на всички организации, които се занимават с този проблем -  Световната здравна организация, Европейската асоциация за изучаване на затлъстяването (EASO), Световната федерация по затлъстяване (WOF), за да го направят по-популярен.За съжаление затлъстяването се превръща с все по-голям здравен проблем за целия свят. 68% от хората със затлъстяване и 88% от лекарите също смятат, че то е заболяване, показва и най-новото международно проучване ACTIONIO, извършено в 11 държави сред 2 800 медицински специалисти и 14 500 пациенти.


„Наднорменото тегло и затлъстяването се определят като състояние на излишно натрупване на мастна тъкан, което може да застраши човешкото здраве. Според Световната федерация по затлъстяване затлъстяването е болест и е нужно да се предприемат мерки за овладяването на епидемията от него“, обясни доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания на УМБАЛ „Александровска“.


Съществуват няколко критерия, които показват дали човек има повишен риск от затлъстяване. На първо място това е индекса на телесна маса, който представлява съотношението между килограмите и височината в метри на квадрат (kg/m2). За норма се приемат стойностите между 18.5 и 25.0. Ако те са в интервала 25.0 и 30.0, тогава човек е с наднормено тегло, ако са над 30.0, е със затлъстяване. 


Не само теглото на човек е важно за определяне на това дали страда от наднормено тегло и затлъстяване. Разпределението на килограмите в мускулна, костна, мастна тъкан и т.н., също е от съществено значение. Това се установява чрез определянето на телесния състав на един човек. Нормалното съдържание на мазнини е различно в зависимост от пола и годините на човек. Така например при мъжете между 18 и 60 години за нормално се счита съдържанието на мазнини да е между 8 и 21 процента, а при жените в този възрастов диапазон – между 17 и 33 на сто.  


Друг критерий, който се използва, за да се прецени дали теглото на човек е нормално, е обиколката на талията. Ако тя е над 102 см. при мъжете и над 88 см. при жените, се счита, че са в повишен риск от развитието на редица хронични заболявания.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.