Зелените коридори за ваксиниране срещу коронавирус, които заработиха на 30 април, стават постоянно отворени в някои от столичните лечебни заведения.

 

От УМБАЛ „Св. Анна“ съобщават, че ваксинационните им екипи ще работят без почивен ден, с работно време от 08:00 ч. до 19:00 ч. Осигурени са ваксини на AstraZeneca и Pfizer с възможност за избор.


 

От днес и във ВМА ще бъде отворен постоянен зелен коридор за имунизация с ваксини срещу ковид-19 на AstraZeneca и Pfizer. Не е необходимо предварително записване на час. Работното време на ваксинационния център на ВМА е от 8:30-16:00 ч. в работните дни и от 09:00-12:00 ч. в събота и неделя.

 

От ВМА посочват, че сертификатите за завършена ваксинация срещу ковид-19 могат да бъдат изтеглени по електронен път (формуляр можете да изтеглите от тук: https://bit.ly/3uFl6XO) или на място, в зала №7.

 

И след празниците зеленият коридор за желаещите да се ваксинират в „Пирогов“ ще продължава да работи. Освен с Pfizer и AstraZeneca, болницата разполага и с ваксината на Moderna. За зелен коридор са обособени ваксинационни зони във фургона пред главния вход на „Пирогов”, както и в медицински център „Н.И.Пирогов” .

 

Във ваксинационния пункт в Директората ще могат да се ваксинират всички, които имат записани часове за първа и втора доза в електронната система на Министерството на здравеопазването.

 

Мобилните екипи на „Пирогов“ също са в готовност да имунизират колективи на място, продължава имунизацията и съгласно Националния ваксинационен план.

 

Броят на ваксинираните с две дози е близо 312 000, а общо поставените досега дози са над 960 000. Същевременно коронавирусната инфекция е официално доказана при около 411 000 души, което означава, че над 1 млн. души имат имунитет срещу ковид-19.

 

Новите случаи на ковид-19 за последните 24 часа са 1078, а положителни са били 7% от извършените изследвания.

 

В болница се лекуват малко над 5500 пациенти с коронавирусна инфекция, от които 555 са в интензивно отделение. 116 души с ковид-19 са починали за последното денонощие и малко на 17 000 от началото на пандемията.

 

В началото на тази седмица бяха доставени близо 274 000 ваксини на Pfizer, като същото количество се очаква да пристига всеки понеделник до края на месеца.

 

На 12 май ще пристигнат и 12 000 ваксини на Johnson and Johnson, които обаче ще бъдат използвани приоритетно за ваксиниране на персонала от туристическия бранш, защото са еднодозови, и няма да се използват за зелените коридори.