По време на предстоящите Великденски празници се възобновяват зелените коридори в област Русе, където в три лечебни заведения ще се извършват имунизации срещу ковид-19.

 

За град Русе са предвидени два дни, в които желаещите ще могат да се имунизират без предварително записване на час. Това ще може да стане на 1 и 4 май.


 

На 1 май ваксини ще бъдат поставяни от 08:30 ч. до 13:30 ч. в Медицински център – 1, а на 4 май имунизации ще бъдат правени в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ от 09:00 ч. до 16:00 ч.

 

В град Бяла желаещите ще могат да се ваксинират в МБАЛ „Юлия Вревска“ на 30 април и 2 май от 09:00 ч. до 16:00 ч.

 

Имунизациите ще се правят с наличните в областта ваксини на Pfizer и AstraZeneca, като отишлите да се имунизират ще могат да избират между двата препарата.

 

До момента в област Русе са извършени над 18 хил. имунизации, като повторна доза са получили близо 4 хил. души.

 

Ваксинационният процес в област Смолян се движи с темпове, близки до средните за страната, отчитат от РЗИ - Смолян. Общият брой на ваксинираните в областта лица до момента е близо 10 000, а почти 2000 души са реваксинирани срещу коронавирус.

 

На 3, 5 и 7 май от 12:00 до 17:00 часа в РЗИ-Смолян ще работи имунизационния кабинет за зелен коридор, като всеки желаещ ще може да избира дали да се ваксинира с Pfizer или AstraZeneca без предварително записване на час.

 

В празничните дни от 30 април до 10 май попадат дати, в които много хора подлежат на реимунизация, информират от РЗИ-Смолян. Тъй като кабинетите в почивните дни няма да работят, техните реимунизации ще бъдат преместени на други дати.

 

От 10 май желаещите да се ваксинират в област Смолян, могат да избират вида на ваксината при записване в Националния информационен регистър.

 

През изминалото денонощие новите случаи на ковид-19 в страната са 1850, като 10% от изследваните за коронавирус проби са били положителни. Официално коронавирусната инфекция у нас е потвърдена при малко над 401 000 души, докато реимунизираните към днешна дата са почти 178 000. С поне една доза ваксина срещу ковид-19 са 395 хил.

 

Временните имунизационни пунктове, в които ще се поставят ваксини срещу ковид-19 в дните около Великденските празници, ще работят в цялата страна от 30 април до 9 май.

 

Тяхното работно време и график са публикувани на страницата на здравното министерство. За зелените коридори не се иска предварително записване на час и ще се поставят основно ваксини на Pfizer и AstraZeneca, като ще се правят и реимунизации.