Зелените коридори за ваксинация срещу ковид-19, които заработиха в края на април, ще останат отворени и след почивните дни.

 

Това стана ясно след днешното работно съвещание при премиера на Националния ваксинационен щаб, предаде Bulgaria On Air.


 

По думите на министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, броят на ваксинираните срещу ковид-19 наближава 1 млн., а на 5 май са поставени рекордните 32 000 ваксини.

 

Той припомни, че България вече не влиза в списъка на високорискови зони на института „Роберт Кох“, благодарение на спада в заболеваемостта от ковид-19.

 

„Скоро ще достигнем 1 млн. ваксинирани, което означава, че заедно с преболедувалите, 1,5 млн. граждани ще бъдат защитени от коронавирусната инфекция“, допълни той.

 

Страната ни се намира на 20-то място по отношение на 14-дневната заболеваемост сред страните от Европейския съюз, но на 2-ро място по показател смъртност.

 

47% от леглата за лечение на пациенти с ковид-19 към настоящия момент са заети, както и 51% от интензивните легла.

 

Четири са областите, в които все още се усеща, макар и леко натоварване на болничната система – Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен, посочи проф. Ангелов.

 

В почивните дни от 30 април до 4 май в  страната са били поставени над 41 хил. ваксини срещу ковид-19, като най-предпочитана е била ваксината на Pfizer, допълни здравният министър.

 

Най-много ваксини са поставени в болниците „Пирогов“, ВМА и „Св. Анна“- София.

 

До края на месец май всяка седмица страната ни ще получава над 270 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, a на 31 май ще пристигнат близо 410 хил. дози от нея. Отделно се очакват и по 36 000 ваксини на Moderna седмично, посочи още здравният министър.

 

Европейската агенция по лекарствата стартира ускорена оценка на данни от клинично изпитване за ваксинирани лица във възрастовата група между 12 г. и 17 г. с ваксината на Pfizer/BioNTech. Първите резултати се очакват през юни и, ако те са положителни, ще се разреши приложението на ваксината и при деца, попадащи в съответната възраст.

 

Очаква се скоро такава документация за оценка да бъде подадена и за ваксината Moderna, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.