Зелените коридори за ваксиниране срещу ковид-19 ще могат да бъдат удължени заради очакваните през тази седмица доставки на големи количества ваксини.

 

Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на днешния брифинг на Ваксинационния щаб.Малко по-рано днес у нас бяха доставени близо 274 хил. ваксини на Pfizer/Biotech, половината от които ще бъдат разпределени към личните лекари, а останалите – към ваксинационните центрове.

 

Освен тях, на 12 май ще бъдат доставени 12 000 ваксини на Johnson and Johnson, а на 13 май ще пристигнат 36 000 ваксини на Moderna и 45 000 ваксини на AstraZeneca.

 

Това заяви по-рано днес управителят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му за второто тримесечие се очакват около 5,5 млн. дози.

 

Над 125 хил. души са се ваксинирали срещу ковид-19 в рамките на зелените коридори от 30 април до 9 май.

 

Ваксинационният щаб е уведомил всички РЗИ, че е възможно да се поставя втора доза от РНК ваксина на хората, които не желаят да се ваксинират с втора доза на AstraZeneca, но до момента няма такива случаи, посочи доц. Кунчев.

 

Зелените коридори ще продължат да функционират в болниците, които имат готовност за това, като ще им бъдат предоставени нужните количества ваксини.

 

От днес стартира ваксинирането на записалите се в електронния портал за ваксиниране с предпочитание да им бъде поставена иРНК ваксина на Pfizer или Moderna.

 

Очаква се здравното министерство да публикува график на ваксинационните пунктове за зелени коридори до края на деня.

 

Еднодозовата ковид ваксина на Johnson and Johnson вероятно няма да се прилага в зелените коридори, защото ще се пази за представителите на туристическия бранш.

 

През тази седмица трябва да заработи и електронен портал, чрез който личните лекари да завяват необходимите им количества ваксини срещу ковид-19. Целта е да се избегне чакането им на опашка през регионалните здравни инспекции.