Зелените коридори за имунизация срещу ковид-19 в гр. Русе и гр. Бяла остават отворени и през следващите няколко дни.

 

Става дума за ваксинационните пунктове в русенската специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“, в Университетска болница „Медика – Русе“ (ДКЦ – 2) и в МБАЛ „Юлия Вревска“ - Бяла.


 

Работното време на кабинета в Белодробната болница ще бъде от 07:30 ч. до 16:00 ч. на 12-и и 13-и май. Изнесеният имунизационен кабинет пред ДКЦ 2 ще работи на 12-и, 13-и и 14-и май от 08:30 ч. до 16:30 ч.

 

Навсякъде са осигурени достатъчни количества ковид ваксини, като от РЗИ и лечебните заведения уверяват, че никой желаещ да се ваксинира няма да бъде върнат.

 

Всеки желаещ ще може да избира между иРНК и векторна ваксина срещу коронавирусна инфекция. В Белодробната болница в Русе ще прилагат ваксините на Pfizer и AstraZeneca, а в „Медика“ освен тях ще има възможност за имунизация и с ваксината на Moderna.

 

Зелените коридори за имунизация ще работят и в Бяла. Имунизационният кабинет там се намира в МБАЛ „Юлия Вревска“, където ще се прилагат ваксините на Pfizer, Moderna и AstraZeneca.

 

От лечебните заведения апелират за спазване на всички противоепидемични мерки, сред които са носене на защитна маска и спазване на дистанция от поне 1,5 м между чакащите.

 

В останалите имунизационни кабинети русенска област продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система.

 

Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци.

 

До момента в област Русе са извършени над 24 000 имунизации, като повторна доза са получили 7637 души, което означава, че при тях имунизационният процес е приключил.
 

През последното денонощие са поставени 713 ваксини, от които 529 са втори прием.

 

От началото на пандемията в русенска област са били регистирани близо 14 000 случаи на коронавирусна инфекция. В болнижа се лекуват 234 пациенти с ковид-19, от които 45 са в реанимация.