Възрастните хора в Шумен могат да се имунизират с предимство с иРНК ваксина срещу Ковид-19 днес.

 

РЗИ Шумен организира „зелен коридор“ за хората на/над 65 години, поради по-големия риск при тях от тежко протичане на заболяването и усложнения.


 

Зелените коридори са отворени днес, 19 април, от 9:00 до 16:00 ч. Ваксинирането ще се извършва с иРНК ваксина на Pfizer в:

 

  • Имунизационния кабинет на РЗИ Шумен на ул. „Калоян“ № 1 (до РУО Шумен);
  • Имунизационния кабинет на МЦ „Иван Рилски“ на пл. "Възраждане" №1 (на гърба на Старата поликлиника).

 

Желаещите няма нужда да записват предварително час, но трябва да носят документ за самоличност и при наличие на хронични заболявания медицинска документация.

 

Зелени коридори за ваксиниране срещу Ковид-19 на възрастни и хронично болни бяха разкрити и в Хасково

 

Въпреки риска от по-тежко протичане на заболяването при тях, те бяха включени едва във Фаза IV на ваксинацията у нас. В тази група влизат още имунокомпроментираните, хората с вторични имунни дефицити, трансплантирани пациенти и пациентите на хемодиализа, настанени в болница.

 

Зелените коридори в Хасково работят в МБАЛ Хигия Хасково и МБАЛ Хасково АД до наличието на ваксини.

 

Възрастните ще бъдат имунизирани без записване, а хронично болните трябва да носят документ за придружаващо заболяване.

 

В края на миналата седмица здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че България ще получи 3,5 млн. ваксини на Pfizer до края на второто тримесечие на годината.

 

От тях дозите за април са над 324 000, за май 1,55 млн., а за юни 1,645 млн.

 

Общо за второто тримесечие на годината страната ни ще разполага с 5,45 млн. ваксини срещу Ковид-19, от които 75% са иРНК ваксини, уточни здравният министър.

 

Тази седмица Министерството на здравеопазването ще даде насоки за прилагането на ваксината на AstraZeneca и поставянето на втората доза от нея, след като са готови становищата на експертните съвети

 

Здравните власти в страната ни очакват и общоевропейско решение по този въпрос от Европейската агенция по лекарствата.

 

От регулаторна гледна точка съотношението полза-риск при нея остава положително, което означава, че ваксината може да се прилага, посочи здравният министър. Продължават обаче анализите на Европейската агенция по лекарствата относно векторната ваксина на Johnson and Johnson.