Клиниката по урология в УМБАЛ-Пловдив разкрива „зелен коридор“ за всички урологични заболявания от 1 март до края на пандемията, съобщиха от лечебното заведение.

 

„По този начин осигуряваме бърз достъп на пациентите до консултации, без да изискваме от тях направления от личните лекари или от специалисти в доболничната помощ“, посочи началникът на клиниката проф. д-р Димитър Шишков.


 

Той се надява и други болници да подкрепят инициативата за зелени коридори.

 

„Освен това даваме възможност на фамилните лекари да ваксинират спокойно пациентите си. При тях няма да се стигне до смесване на потоците от болни и здравите пациенти, чакащи за имунизации“, обясни проф. Шишков.

 

В УМБАЛ-Пловдив се извършва пълният обем от урологични дейности, в това число ортотопично заместване на пикочен мехур, при което пикочният мехур се премахва и заменя с нов, изработен от тънките черва на пациента.

 

Проф. Шишков предупреди, че хората, които не се лекуват от урологични заболявания, са изложени на риск, не по-малък от коронавируса.

 

Той увери, че противоепидемичните мерки се спазват стриктно и за посетителите няма никакъв риск.

 

Консултациите се провеждат всеки работен ден от 8:30 до 13:00 ч. в реновирания кабинет по урология в болницата.

 

Прегледите се извършват след предварително записване на телефони 032/905-435 и 032/905-375.

 

Урологичните заболявания са свързани с филтрирането и изхвърляне на урина от тялото.

 

По-често срещани урологични заболявания са инфекциите на пикочните пътища, камъните в бъбреците и уретерите, доброкачествена хиперплазия на простатата, уринарната инконтиненция и други проблеми с контрола на пикочния мехур.

 

Други често срещани урологични заболявания са:

  • Рак на простатата;
  • Рак на пикочния мехур;
  • Пролапс на пикочния мехур
  • Хематурия (кръв в урината);
  • Еректилна дисфункция;
  • Интерстициален цистит (наричан още синдром на болезнения пикочен мехур);
  • Свръхактивен пикочен мехур;
  • Простатит (подуване на простатната жлеза).

Някои урологични заболявания отшумяват сравнително бързо, докато други могат да се хронифицират. При жените засягат пикочните пътища, а при мъжете: пикочните пътища и репродуктивните полови органи.