Здравното министерство ще засили събирането на данни за вариантите на коронавируса, които се срещат у нас. За целта всяка седмица лабораториите, лицензирани да извършват PCR изследване, ще трябва да изпращат в Националния център по заразни и паразитни болести най-малко 10% от положителните проби за SARS-CoV-2, но не по-малко от една проба за провеждане на целогеномно секвениране.

 

Те ще се изследват в Националната референтна лаборатория и ще дадат информация за циркулиращите варианти на вируса и за дела на преболедувалото население.


 

Подходящи за провеждане на целогеномно секвениране ще са само клинични материали от проби, взети в среда за PCR изследване, но не и от бързи тестове.

 

По-рано през този месец здравното министерство съобщи, че е започнало изграждането на база данни, която да информира за нивото на колективния имунитет у нас. В нея ще се съдържа информация за броя на хоспитализираните с ковид-19, броя на положителните антигенни и PCR тестове, както и за броя на ваксинираните и на хората с антитела.

 

С настъпването на лятото заболеваемостта от ковид-19 постепенно затихва, като средният брой на новите случаи за последните 14 дни е 22,7 на 100 000 население. В сравнение с предходния 14-дневен период спадът е с над 23%.

 

Новите случаи на ковид-19 за последното денонощие са 94, като под 1% от всички взети проби са били положителни.

 

Единадесет области в страната се намират в зелената зона със заболеваемост под 20 на 100 000 население. Това са Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Силистра и Хасково.

 

Най-малък за периода до 20 юни е броят на новозаразените в Бургас, Разград и Плевен.

 

Останалите 17 области в страната попадат в жълтата зона със заболеваемост между 20 и 59,9 на 100 000 души, като най-много са заразените в Кюстендил, Смолян и Благоевград .

 

Смъртните случаи, свързани с коронавирусна инфекция, намаляват до 2,5 на 100 000 души за последните 14 дни в сравнение с 3,5 за предходния период.

 

България е на последно място сред страните в Европейския съюз (ЕС) по дял на ваксинираното срещу ковид-19 население. Напълно ваксинирани у нас са близо 760 000 души, или 13% от населението, в сравнение със средно за ЕС ниво от 31%.

 

С една ваксина срещу ковид-19 са обхванати 16% от населението в сравнение с 49% в Гърция и 29% в Румъния.