Готовността на инфекциозните отделения в страната за реакция при епидемия вече ще се субсидира от Министерството на здравеопазването, съобщават от здравното ведомство. Обхватът на субсидираните от здравното министерство дейности се разширява, благодарение на промените в Наредба № 3/2019 г. за медицинскитедейности извън обхвата на Закона за здравното осигуряване. Те са публикувани в бр. 83 от 25.09.2020 г. на Държавен вестник. 

 

Клиниките и отделенията по инфекциозни болести в държавни и общински болници ще получават субсидия, с която да се приведат в готовност да оказват медицинска помощ в случаите на епидемично разпространение на заразни болести, в т.ч. и на Ковид-19. Такава субсидия ще могат да получават и други болници с разкрити клиники и отделения по инфекциозни болести по време на извънредно положение или в периода на извънредна епидемична обстановка.


 

От здравното министерство припомнят, че Министерски съвет отпусна допълнително 9,6 млн. лева за субсидирането на структурите по инфекциозни болести. Лечението на пациенти с Ковид-19 е струвало над 6 млн. лв. на НЗОК за периода от началото на март до края на август тази година.

 

В обнародваната наредба е определен 10-дневен срок за подаване на заявления за сключване на договор за субсидиране на клиники и отделения по инфекциозни болести за 2020 г. 

 

Увеличава се и стойността, която Министерство на здравеопазването плаща на лечебните заведения за дейности по медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК. Дава се и възможност комплексните онкологични центрове, в които има създадени териториални експертни лекарски комисии, да бъдат субсидирани.

 

Актуализира се и субсидията за дейностите по откриване, лечение, проследяване и рехабилитация на пациенти с активна туберкулоза, както и субсидията за лечение на пациенти с психични заболявания.

 

За увеличаването на въпросните субсидии по бюджета на здравното министерство са осигурени допълнително 1,4 млн. лева

 

Новите случаи на коронавирус у нас са 276 за последното денонощие. Най-голям е броят на заболелите в град София – 52, област Благоевград – 49, област Пловдив – 29, област Бургас – 24 и област Стара Загора с 18 нови случая.

 

Излекувани са 150 души, а 6 са починали за последните 24 часа. От началото на пандемията у нас от коронавирус са починали 813 души. 814 пациенти остават в болница, а от тях 44 са в интензивни отделения. Заболелите медицински лица са 1 143, от които има нови 11 случая за последните 24 часа. От тях 6 са установени при лекари, 2- при медицински сестри, 2 - при санитари и 1 - при друг медицински персонал. 

 

За да подкрепи семействата на починалите в битката с коронавирус медици, Българският лекарски съюз организира дарителска кампания за набиране на средства.