„Министерството на здравеопазването поема ангажимент да съдейства за реновирането на вътрешното отделение и на отделенията по пулмология и по ортопедия на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев след посещение на болницата. Приоритет остава и изпълнението на инвестиционният проект за модернизация на спешната помощ, касаещ строително-ремонтните дейности в спешното отделение на разградската болница и ЦСМП Разград, допълни той. 


Според министъра приетите промени в Закона за лечебните заведения дават правната възможност областните болници да получават допълнително финансиране от държавния бюджет на основание конкретни критерии. По този начин на лечебните заведения, като това в Разград, ще бъде осигурен допълнителен финансов ресурс, извън средствата от НЗОК. Това ще се случи на база конкретни критерии, сред които са брой на обслужваното население, брой на преминалите пациенти и др. Критериите са заложени в проект на Наредба, чието обществено обсъждане приключва в понеделник, обясни още д-р Меджидиев. 


По думите му за МБАЛ Разград отделно ще бъдат осигурени легла и друго обзавеждане за болничните стаи чрез дарение от Европа.Разград е втората след Добрич област, в която мобилни медицински екипи започват от средата на април консултации в отдалечени малки населени места, където достъпът до здравни грижи е затруднен или липсват медицински специалисти. 


До решението се стигна след проведена среща между министър Меджидиев, изпълнителния директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ д-р Станимир Георгиев, кмета на Разград Денчо Бояджиев и областния управител Драгомир Златев, които се ангажираха с изготвянето на графиците от началото на следващата седмица.


По-рано днес д-р Меджидиев откри двудневното Национално работно съвещание по държавен здравен контрол. Събитието събира на едно място служители от всички регионални здравни инспекции в страната, представители на национални центрове, на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, на „Информационно обслужване“ АД и директори на лечебни заведения. По традиция то се провежда в Албена.