Министерството на здравеопазването (МЗ) разреши приложението на ваксината срещу ковид-19 на Pfizer/BioNTech при деца над 12-годишна възраст.

 

Решението влиза в сила със задна дата от 3 юни.


 

От здравното министерство посочват, че родителите, които искат децата им да бъдат ваксинирани срещу ковид-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център.

 

Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие. Кратката продуктова характеристика на ваксината срещу ковид-19 на Pfizer/BioNTech можете да прочетете тук.

 

Ваксината на Pfizer получи разрешение за спешна употреба при деца над 12 години от здравните регулатори в Европейския съюз, САЩ и Канада. Следващата РНК ваксина срещу ковид-19, която е на път да получи одобрение да се използва и при деца, е тази на Moderna.

 

Великобритания, Франция, Австрия, Унгария и Италия са някои от държавите, чиито национални здравни регулатори вече са одобрили ваксинирането срещу ковид-19 на деца над 12 години.

 

Междувременно германският консултативен комитет по ваксините препоръча на 10 юни ковид ваксината на Pfizer да се прилага само на деца и юноши със заболявания, които повишават риска от сериозно боледуване и усложнения от коронавирус.

 

В Австрия правителството цели да ваксинира над 340 000 деца на възраст между 12 и 15 години до края на август. Унгария започва да ваксинира 16- до 18-годишни деца в средата на май.

 

В Италия ваксината на Pfizer може да се прилага при деца на възраст 12-15 години от 31 май.

 

Испания и Естония планират да започнат да ваксинират деца между 12 и 17 години около две седмици преди началото на учебната година през септември.

 

Във Великобритания ваксината на Pfizer е одобрена за деца над 12 години, но здравни експерти посъветваха британските министри против масовото ваксиниране на деца под 18 години, докато учените не получат по-задълбочено рисковте от ваксините.

 

В Швейцария ваксинацията на деца над 12 години с Pfizer е позволена от 4 юни. Норвегия обаче засега обмисля варианта ваксината на Pfizer да се поставя само на децата, които имат висок риск от сериозно боледуване от ковид-19.

 

Израел стартира кампанията си за ваксиниране на деца на възраст 12-15 години на 6 юни.

 

Китай одобри  ваксината на Sinovac на 5 юни за спешна употреба при деца между 3 и 17 години.

 

Сингапур и Япония също разрешиха ваксинирането на деца с ковид ваксината на Pfizer.

 

В САЩ ваксинирането на деца с Pfizer започна в средата на май. Канада обаче бе първата страна, която още в началото на май одобри използването на Pfizer при деца.

 

Към момента Pfizer тества своята ваксина върху деца на възраст между 5 до 11 години.