Работна група към Министерството на здравеопазването ще подготви Национален план за борба с инсулта. Това стана ясно след среща между заместник-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов и Дорина Добрева, председател на сдружението „Асоциация за инсулт и афазия“ и член на Европейската пациентска асоциация за инсулт и на Световната организация по инсулт.

 

В работната група ще участват различни експерти, в това число невролози, неврохирурзи, както и представители на неправителствени организации. Тревожните прогнози сочат, че честотата на инсултите ще се повиши с една трета в следващите 15 години.


 

Според д-р Тома Томов и Дорина Добрева трябва да се работи в посока превенция, профилактика и представяне на проблемите на хората, претърпели инсулт.

 

„Разпознаването на симптомите на инсулт, както и бързата и навременна реакция, са от особено значение, защото последиците са както за болния, така и за семейството му“, посочи д-р Томов.

 

Застаряването на населението и неконтролираните хронични заболявания са предпоставка за увеличаващия се брой на хората, претърпели инсулт, посочи още заместник-министърът.

 

Двамата обсъдиха Европейския план за борба с инсулта 2018-2030. В него се прогнозира 34% увеличение на инсултите до 2035 г. Инсултът е втора причина за смъртност по света. Според данни на Световната здравна организация 1 от 4 души е застрашен от инсулт.

 

Освен това мозъчносъдовите инциденти са третата по честота причина за инвалидност по света. При инсулта настъпва внезапна смърт на мозъчни клетки поради липсата на кислород, когато притокът на кръв към мозъка се наруши заради запушване или разкъсване на артерия.

 

Инсултът носи висок риск от инвалидизация заради възможна загуба на зрение, говор, парализа или объркване. Инстултът е и водеща причина за деменция и депресия.

 

Рисковите фактори за инсулт са подобни на тези за коронарна болест на сърцето и други съдови заболявания. Стратегиите за превенция включват следене и контролиране на модифицируеми фактори, сред които високо кръвно налягане, повишено ниво на липидите и диабет.

 

Рисковете, свързани с начина на живот, като пушене, слаба физическа активност, нездравословно хранене и коремно затлъстяване, също подлежат на контрол.

 

Високото кръвно налягане и употребата на тютюн са най-значимите рискови фактори за инсулт, които могат да бъдат овладени. Сред хората на възраст под 65 години два от всеки пет смъртни случаи от инсулт са свързани с тютюнопушене. Предсърдното мъждене, сърдечната недостатъчност и инфарктът са други важни рискови фактори.