Изграждането на имунитет след ваксинация срещу COVID-19 отнема време, но все пак при всеки втори имунитетът е достатъчно силен, за да предпази от разболяване още след първата доза.

 

Това съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ), възоснова на обобщените досега данни за имунния отговор след поставяне на ваксина срещу COVID-19.


 

Защитният отговор започва да се проявява около 2 седмици след прилагането на първата доза при ваксините с двудозов прием, след което за определен период от време продължава да се усилва. Проучванията досега показват, че след няколко седмици защитният отговор започва да избледнява. Затова се прилага втора доза, която консолидира имунния отговор за много по-продължителен период. Нейният усилващ ефект също се проявява след около 1-2 седмици.

 

В обобщение от здравното министерство посочват, че след първата ваксина е нужно време за изграждане на имунитет. В този период, ако вирусът циркулира в популацията, ваксинираният се намира в риск от инфектиране и разболяване.

 

След прилагане на първата ковид ваксина около 50% от ваксинираните изграждат достатъчно добър имунитет, който да ги предпази от разболяване. След втората ваксина този процент се повишава и достига 80-90%.

 

Имунитетът след ваксиниране, както и този след преболедуване, осигурява различна степен на защита – от летален изход, хоспитализация поради тежко протичане на болестта, защита от разболяване и инфектиране. Между инфектиране и разболяване има разлика: положителен PCR резултат за SARS-CoV-2 означава инфекция с вируса, но все още не и разболяване. В резултат на инфекцията само някои развиват симптоми на COVID-19.

 

От здравното министерство уточняват, че нито една ваксина не работи на 100% за всеки.

 

Случаите на разболяване след завършен имунизационен курс се обозначават с термина “пробив в защитата на ваксината”. Появата на пробиви зависи от три основни фактора:

 

1) От вируса – пандемичният вирус SARS-CoV-2, продължавайки да циркулира сред човешката популация, мутира до значими за общественото здраве варианти, сред които Алфа, Бета, Гама и Делта, които са както по-заразни, така и по-добре адаптирани да избягват имунния отговор на гостоприемника.

 

2) От приложената ваксина - за да се прояви напълно защитният ефект на ваксините, е нужно време за развитие на протективен имунен отговор. Това става обикновено след около 2 седмици след завършен ваксинационен курс.

 

3) От индивидуалния имунен отговор – в човешката популация съществуват здрави хора, които не изграждат достатъчно напрегнат имунитет след ваксиниране. Съществуват и клинично здрави хора, които поради съпътстващо заболяване или генетична предразположеност, не изграждат качествен имунен отговор. С напредване на възрастта качеството на имунния отговор също отслабва. Продължителният прием на някои медикаменти, като поддържаща терапия при определени заболявания, също може да отслаби развитието на пълноценен имунен отговор.

 

От здравното министерство посочват, че завършеният ваксинационен курс е от ключово значение за защита срещу тежко протичане на COVID-19, включително причинен от Делта варианта на вируса.