Осигуряването на ваксини за провеждането на задължителни имунизации и реимунизации по реда на Наредба № 15 за имунизациите в страната отпада от задълженията на Националната здравноосигурителна каса.

 

От 1 април тази година всички тези процедури отново влизат в задълженията на Министерството на здравеопазването.


 

Промяната е продиктувана от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. и настъпилите промени в Закона за здравето.

 

Имунизационният календар на страната за 2014 г. остава без сериозни промени през последните няколко години, показва справка на Puls.bg.

 

Изпълнението на ваксините, включени в него, е задължително за всички граждани. За отказ от това задължение, пациентът или неговите родители подлежат на финансова санкция от Регионалната здравна инспекция.

NEWS_MORE_BOX

 

Тъй като за поставянето на ваксините има противопоказания като остри инфекциозни заболявания, висока температура, диария и други, поставянето им може да се отложи, но за не повече от 6 месеца.

 

През първите 24 часа след раждането бебето се ваксинира срещу хепатит В. От 48-ия час след раждането се поставя вътрешнокожно имунизация против туберкулоза.

 

След два месеца на детето се поставят инжекции срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце. Седем месеца след раждането се прави т.нар. проба Манту, а след тринадесет месеца се поставят ваксини против морбили, паротит и рубеола.

 

През определени периоди от време се провеждат реимунизации против всички тези заболявания, които също са задължителни.