Министерството на здравеопазването сключи договор за доставка на шест медицински хеликоптера за оказване на спешна помощ по въздух в България до 2026 г. Първият хеликоптер от обществената поръчката ще пристигне в България до януари 2024 г.


Според предмета на договора въздушните превозни средства ще бъдат осигурени с необходимото оборудване и апаратура за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух, както и подобаващото наземно оборудване. Договорът дава възможност за закупуване на допълнителни два хеликоптера на същата или по-ниска цена. Общата стойност на сделката е приблизително 113 милиона лева без ДДС.


Обществената поръчка ще се изпълни от фирма Leonardo S.p.A, компания, работеща в сектора на авиацията, сигурността и отбраната. Фирмата разработва хеликоптери за над 150 страни из целия свят.Андреа Миртето, старши вицепрезидент продажби за Европа, Азия и Близкия Изток, поздрави България за стартирането на процедурата по въвеждане на спешна медицинска помощ. Това се случи по време на церемония по предаване на подписания договор между Министерството на здравеопазването и италианската фирма. „По време на преговорния процес имахте много строги технически изисквания и затова българските граждани могат да бъдат сигурни, че сте избрали най-добрите хеликоптери“ каза г-н Миртето.


Строго описани са стъпките за доставянето на хеликоптерите в България, като първото санитарно превозно средство ще бъде прието от представители на Министерството на здравеопазването до 15 декември 2023 г. в завода на производителя в Италия. След това хеликоптерът ще бъде доставен в България през месец януари 2024 г. Останалите пет хеликоптера ще пристигат в страната поетапно, като се очаква вторият и третият да пристигнат до края на 2024 г., четвъртият и петият – до края на 2025 г., и шестият – до края на месец април 2026 г.


„От името на екипа на Министерството на здравеопазването благодаря за доброто сътрудничество на Leonardo S.p.A. Разчитаме на Вашето съдействие, на опита и експертизата, които притежавате в областта на авиомедицината, за да продължим да работим в интерес на българските граждани и в бъдеще“, каза здравният министър д-р Асен Меджидиев на церемонията.


През юли 2022 г. Министерството на здравеопазването съобщи, че обявява обществена поръчка за закупуване на хеликоптери за медицинска помощ. Поръчката включваше шест хеликоптери и необходимото им оборудване, но беше прекратена заради липса на достатъчен финансов ресурс. Когато в страната се започна движението по въвеждане на спешна помощ по въздух, през месец януари 2023г. Здравното министерство обяви процедура за договаряне без предварително обявление за закупуване на хеликоптери.