След затихването на интереса към ваксинационната кампания срещу ковид-19 в началото на лятото, Министерството на здравеопазването отчете ръст във ваксинационния процес.

 

Към днешна дата близо 985 000 души са със завършен имунизационен цикъл, а броят на поставените дози ваксини надхвърли 2 млн. Въпреки това България остава на последно място сред страните от Европейския съюз по напредък на ваксинациите срещу ковид-19. Докато в ЕС напълно ваксинирано са средно 57% от населението, то в България този дял е 16%.


 

Интересът към ваксинирането срещу ковид-19 нараства от началото на тази седмица, като София е първенец по брой поставени първи дози, следвана от Пловдив, Бургас и Варна. През последните три дни нараства броят на поставените първи дози ваксини още във Велико Търново, Враца,  Габрово, Добрич Кюстендил, Ловеч, Хасково, Сливен, Шумен.

 

Увеличен интерес отчитат от началото на седмицата и във ваксинационния център на УМБАЛ „Св. Анна“ – София. Общият брой на хората, желаещи да се ваксинират там, почти се е удвоил до над 200 на ден. В дните с рекордна посещаемост във ваксинационния център в УМБАЛ „Св. Анна“ са поставяни над 400-500 ваксини на ден.

 

Заради засиления интерес е сформиран втори ваксинационен екип.  Работното време е от 08,00 до 20,00 ч. без почивен ден.

 

Близо два пъти е нараснал и среднодневния брой на ваксинираните УМБАЛ „Св. Анна“ деца над 12 годишна възраст, като на ден през ваксинационния пункт минават от 3 до 5 деца. Над 30 са децата, които са се ваксинирали там oт 3 юни, когато Министерството на здравеопазването разреши ваксинирането на юноши над 12-годишна възраст с ваксината на Pfizer и BioNTech.

 

В края на юли Европейският център по профилактика и контрол на заболяванията разреши и приложението на ваксината на Moderna при деца над 12 години в страните от ЕС.

 

Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу ковид-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляр за информирано съгласие.

 

Общият брой на случаите на коронавирус у нас от началото на пандемията е 424 295.