Здравното министерство силно ограничи влизането в България на лица, пристигащи от държави в червената COVID зона.

 

В България ще се допускат лицата идващи от червена зона, които са български граждани или имат статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване, както и медицински лица, социални работници, сезонни земеделски работници и официални длъжностни  лица.


 

Това съобщават от Министерството на здравеопазването, след като актуализираха условията за влизане в България. Списъкът на страните от червената COVID зона бе разширен с 8 нови страни, сред които Кипър, Великобритания, Кувейт и Испания.

 

Българите, идващи от държави в червената COVID зона, ще трябва да се тестват с PCR изследване при пристигане, дори да са ваксинирани или преболедували.

 

При пристигането си те ще трябва да предоставят отрицателен резултат от PCR тест, удостоверен чрез цифров COVID сертификат на ЕС или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

 

В случай, че не предоставят такъв документ, българските граждани ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина в домашни условия или друго място за настаняване, одобрено от директора на съответната РЗИ.

 

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени карантината при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.

 

Други страни от червената зона са Индия, Република Южна Африка, Бразилия, редица азиатски и африкански страни. Всички те са изброени в заповедта на министърa на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Промените в режима на влизане в България са свързани с негативната промяна в епидемичната ситуация там. Заповедта влиза в сила от 19 юли, понеделник.

 

Същевременно децата до 12 години, идващи от зелена или оранжева COVID зона, ще могат да влизат свободно в България, без да е необходимо да представят документи за COVID-19.

 

Пристигащите от Русия и Португалия се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната PCR изследване, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа.

 

Пристигащите от тези държави български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина.

 

Съгласно заповедта от 16 юли, в часовия интервал от 08.00 до 20.00 ч., се допуска влизането в Република България през ГКПП „Стрезимировци“.