Здравното министерство е заявило общо 12 милиона дози ваксини срещу Ковид от пет различни производители.

 

36% от българите ще могат да се ваксинират още през първите шест месеца на тази година. Това са посочили от Министерството на здравеопазването в отговор на запитване от агенция БГНЕС.


 

 „Към края на първото полугодие, при допускането за 5 вида ваксини, ще може да се обхване население от 2,3 млн. души или около 36% от населението на страната, без да включваме децата до 16-годишна възраст“, обясняват от здравното ведомство.

 

Министерство на здравеопазването участва в заявката за всички ваксини, за които Европейската комисия (ЕК) има сключени договори.

 

Заявени са ваксини за 6 милиона души, при допускане, че всички ваксини са двудозови и децата до 16 години няма да се ваксинират.

 

Това означава, че са поръчани общо 12 млн. дози.

 

От ваксините на Sanofi и Novavax, с които се очаква ЕК да сключи договор, са предвидени количества за 3 млн. души.

 

Доставките се извършват съобразно план, определен в договорите с всеки производител, който е по тримесечия.

 

По предварителни прогнози до края на януари ще пристигнат ваксини за 38 хил. души, до края на февруари за 54 хил. души, а до края на март за 322 хил. души.

 

Така през първото тримесечие ще могат да бъдат обхванати над 400 хил. души.

 

В зависимост от получаването на разрешение за употреба на ваксината на Astra Zeneca, първите доставки от нея се очакват в края на февруари.

 

От ваксините от Pfizer/BioNTech и Moderna са заявени общо 4,4 млн. дози. Почти същото е и количество от ваксината на Astra Zeneca.

 

„На базата на тези разчети до първото полугодие на 2021 г. ще бъдат покрити всички заявили желание рискови групи население, лица над 65 години, а ще може да започнат да се ваксинират и останалите категории лица от населението. Така и петте фази от Националния ваксинационен план могат да бъдат изпълнени и ще може да се продължи с всички желаещи“, са посочили още Министерството на здравеопазването.

 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов разреши от 18-ти януари да се възобновят плановите операции в болниците и практическите занимания при учениците от горен курс и студентите.

 

Новите случаи на Ковид са 535 за изминалото денонощие при направени 7439 теста. Досега са ваксинирани 17 686 души с ваксината на Pfizer и Moderna.

 

България е на 27-мо място по 14-дневна заболяемост сред страните от Европейския съюз и на 6-то на Балканския полуостров. Средно новите случаи на Ковид за периода са били 154 на 100 000 население. Смъртните случаи, свързани с Ковид, са 13,7 на 100 хиляди, което ни нарежда на 9-то място в ЕС.

 

Към момента най-ниска е заболяемостта в Разград - 75 на 100 хиляди, а най-висока - във Враца - 240 на 100 хиляди. Новозаразените са най-малко в Търговище, Кърджали, Смолян, Благоевград и Пазарджик. На другия полюс са Варна, Плевен, Перник, Русе и Кюстендил.