Министерството на здравеопазването получи приза „Ангел на благодарността 2018“. Наградата се връчва за съпричастността на екипа към каузата на фондация „Искам бебе“ и за ползотворното партньорство между министерството и организацията.  

 

„През 2017 г. след извършени инвитро процедури, финансирани от Центъра по асистирана репродукция, са родени 906 бебета. Разгледаните заявления за подпомагане са общо 3924, като от тях одобрение са получили 3876“. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който получи наградата от фондация „Искам бебе“ на специална церемония в Народното събрание. 


 

„Благодаря от името на целия екип на здравния министър за оказаната чест. Това е една изключително важна награда, за която си заслужава да се работи още по-усърдно“,  допълни д-р Пенков. 

 

Тази година връчването на наградите на „Искам бебе“ се проведе под патронажа на Цвета Караянчева, председател на Народното събрание. Приз за особен принос към каузата "За повече деца на България" получиха също премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов.

 

NEWS_MORE_BOX

 

От Министерството на здравеопазването уточниха, че от 2018 година, в резултат на изпълнените ангажименти от страна на правителството, Центърът по асистирана репродукция, освен трансфер на свежи ембриони,  ще финансира и трансфер на замразени.
 

Центърът по асистирана репродукция (ЦАР) поема и финансирането на асистирана репродукция на спонтанен цикъл в случаите на ограничен яйчников резерв, показан лош отговор на хиперстимулация или наличие на съпътстващо заболяване, което е противопоказно за стимулацията. Също така той поема и финансирането на инвитро процедури при генетично заболяване и хромозомна мутация при един от партньорите, както и в случаите на онкологично заболяване при жената.