Лекторски екипи от специалисти по детска дентална медицина ще участват в мащабна кампания на Министерството на здравеопазването (МЗ) за повишване на информираността за заболяванията на устната кухина. Здравното ведомство обяви тези дни обществена поръчка за изпълнители, които ще трябва да се справи със задачата да организират кампанията. Тя ще включва годишен национален форум и поредица от семинари в цялата страна. 

 

На тези прояви ще бъдат представени в подходящ вид методите за поддържане на стриктна орална хигиена и силанизирането като профилактична дейност с особеностите на технологията и крайния  ефект от приложението й. Друга част от проявите ще бъде посветена на  популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст у нас и да доведе до подобряване на познанията и културата на различни целеви групи в областта на профилактиката на оралните заболявания.


Интересен детайл е включването в предстоящата кампания на практическо обучение на децата на методите на оралната хигиена. От здравното министерство имат изискване спечелилият обществената поръчка да организира най-малко по три семинара във всяка област на страната. Отделно от тях националната профилактична програма ще трябва да бъде фокус на прояви в същия формат в няколко области - Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Русе, Сливен и Смолян.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Друго изискване на здравното министерство е в семинарите за профилактика на заболяванията на устната кухина да участват  медицинските специалисти от детските градини и училищата, учители, възпитатели и други специалисти, участващи в отглеждането, възпитанието и обучението на децата. Заедно с всички тях в обучителните инициативи ще бъдат привлечени и административни ръководители от съответните административни области. 

 

Кой ще бъде победителят, на когото ще бъде възложено изпълнението на обществената поръчка ще стане ясно на 17 август 2018 г., когато в МЗ ще  бъдат отворени офертите на участниците.