Ловешката болница „Проф. д-р Параскев Стоянов“ няма да затвори врати. Това увериха от Министерство на здравеопазването и уточниха, че ще използват всички законови възможности за това. Повод за тяхното изявление бе писмото на персонала на лечебното заведение, с което ги уведомява, че ще спре работа заради липса на важни консумативи и медикаменти. 

 

От ресорното ведомство припомнят, че са начертани конкретни мерки за оздравяване на болницата. В тази връзка заместник-министър Лидия Начева се е срещнала с ръководството, на което е представила плана за стабилизиране на структурата. Той е бил подкрепен с мнозинство. 


 

Оздравяването на „Проф. д-р Параскев Стоянов“ предвижда намаляване на леглата с 40 на сто, както и числеността на персонала. От министерството на здравеопазването са категорични, че промяната ще засегне основно административния персонал на болницата, като няма да бъдат съкращавани лекари. Не се предвижда затваряне на работещи отделения. 


Министерството е постигнало договорка с ръководствата на лечебни заведения от съседни области за осигуряване на липсващите лекарства и консумативи за спешни случаи. Те ще стигнат до края на месец януари. 

 

Проведена е и среща с фирмите, с които Ловешката болница има сключени договори за доставка на лекарства и консумативи, за предоговаряне на задълженията и за установяване на режим за тяхното изплащане. „Всички присъствали на срещата представители на бизнеса бяха запознати от министър Ананиев с анализа на състоянието на Ловешката болница и с разработения оздравителен план. Фирмите подписаха протокол за преустановяване на образуваните изпълнителни дела спрямо болницата, като поеха ангажимент и да не образуват нови запори върху сметките на лечебното заведение“, обясниха от здравно министерство. Целта е работещите в болницата да получат необходимите условия за работа, за да може пациентите да имат достъп до здравеопазване, който им се полага. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

В края на януари ще започне редовното плащане на разходите за възнаграждения, лекарства, консумативи и издръжка. Това ще стане с изработените средства по договор с НЗОК и Министерство на здравеопазването.