За последните 14 дни има тенденция за плавно покачване на заболеваемостта и броя на лекуващите се в болница пациенти с коронавирусна инфекция.

 

Междувременно общият брой на потвърдените досега случаи почти се изравни с броя на поставените дози от ваксините срещу Ковид-19.


 

Заради голямата разлика в заболяемостта по области, здравните власти обмислят да се въведе локален подход за овладяване на епидемията.

 

В тази връзка в Бургас от днес се преустановява плановия прием и плановите операции в болниците заради растящия брой заразени с коронавирус.

 

Това стана ясно по време на седмичния брифинг за разпространението на Ковид, който дават здравните власти. Сред областите, на които ще се препоръча въвеждането на по-строги противоепидемични мерки, са Кюстендил, Враца и Плевен.

 

По думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов циркулирането на британския вариант на коронавируса определя ситуацията в страната в момента.

 

Той посочи, че поетапното отпадане на ограничителните мерки също води до ръст в заболяемостта, но в много по-голяма степен той се дължи на новия вариант на вируса.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев препоръча на областните щабове и РЗИ-тата  в областите с висока заболяемост да ограничат плановия прием и операциите в болниците и да въведат задължително носене на маски на открито, както е в Кюстендил.

 

Към днешна дата най-висока е заболяемостта в Кюстендил, а най-ниска – в Търговище.

 

14-дневната заболяемост е 285 на 100 000 души, което ни нарежда на 18-то място в ЕС и на пето на Балканския полуостров.

 

Чехия е най-засегнатата страна в Европа в момента, заедно със Словакия и Малта.

 

Броят на новозаразените с коронавирус за последното денонощие е 1154, което е близо 19% от направените 6182 теста.

 

През последните 24 часа са починали 22 души с коронавирусна инфекция. От началото на пандемията смърните случаи са 10 413. Средната възраст на починалите с Ковид-19 е 72 години, уточни здравният министър.

 

Продължава да расте броят на хоспитализираните – в болница се лекуват 5093 души, от които 425 са в интензивни отделения.

 

През последното денонощие са ваксинирани 4397 души, а броят на поставените досега ваксини е близо 250 000, колкото е и броят на потвърдените случаи. Преди месец броят на ваксинираните е бил около 20 000 души.

 

Към момента са имунизирани и около 45 000 лекари.

 

На големите държавни болници е наредено с приоритет да ваксинират всички, които са получили първа доза от ваксината, както и хората от приоритетните групи.

 

Най-голям брой хора са имунизирани с ваксината на AstraZeneca, която бе разрешена за употреба преди около месец, а най-малко – с ваксината на Moderna.

 

Ковид ваксината на Johnson and Johnson е на финален етап на оценка от Европейската агенция по лекарствата. Тя ще бъде първата еднодозова ваксина и доставките от нея се очаква да стартират през април.

 

Здравният министър потвърди, че въпреки растящия брой новозаразените, властите не планират нови ограничителни мерки на този етап.

 

Малко по-късно днес той ще представи електронен регистър за ваксинация, чрез който всеки, желаещ да се ваксинира, може да попълни електронно заявка, като посочи дали иска да се ваксинира от личен лекар или лечебно заведение.