​​Здравните осигуровки на бежанците, принудени на напуснат родната си страна, поради военен конфликт, и със статут на временна закрила у нас, ще бъдат поети от държавата. Това е окончателното решение на депутатите, като то влезе в сила с промени в Закона за здравното осигуряване, предаде Българското национално радио.

 

Депутатите от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и Демократична България гласуваха „за“, партия „Възраждане“ - против, ДПС се въздържаха, ГЕРБ - смесено. 


 

Промяната важи за срок от 1 година. Тя се отнася до всички бежанци, потърсили закрила и безопасност у нас. Не се отнася само за украинци. 

 

"Като тази мярка има временен характер, тоест те не получават това право по принцип и завинаги, а само за времето на продължителност на тяхната временна закрила. Украинските граждани, подали желание за временна закрила, са само 18 000. Здравноосигурителните събития, които са настъпили, са не повече от няколко стотин и към момента разходите са съвсем приемливи", обясни председателят на парламентарната Здравна комисия доц. д-р Антон Тонев пред Българското национално радио.

 

По време на първото парламентарно четене на промените бе предвидено максималната сума за социалните промени да бъде 54 млн. лв. Предвижда се и европейски фонд, който да компенсира изцяло здравните разходи от държавния бюджет за украински граждани. Информацията стана ясна от Българското национално радио. 

 

Припомняме, че предложенията за законодателни промени бяха обсъдени на среща между здравния министър проф. Сербезова, председателя на НЗОК доц. Васил Пандов и председателя на Комисията по здравеопазването доц. Антон Тонев още в средата на месец март 2022 г.

 

Сега на всички лица, пристигащи от Украйна, се оказва спешна медицинска помощ в специализираните центрове и отделения на болници. Тя се финансира от държавния бюджет.

 

На Съвет на европейско ниво, в който участие бе взела и българският здравен министър проф. Сербезова, стана ясно, че Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз е основният канал за медицински грижи на всички лица, пристигащи от Украйна в България. 

 

Настоящите промени в Закона за здравните осигуровки целят всички украински граждани със статут на временна закрила, лицата с двойно гражданство и българските граждани, които пристигат от Украйна, да получават медицинска помощ в обема и качеството, гарантирани на българските граждани.