Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, заместник-министърът по обществен ред и сигурност и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев посетиха Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“. 

 

На 21 февруари 2023 г. до лечебното заведение беше транспортирано 6-годишно дете в критично състояние,  със самолет „Спартан“ от Университетската многопрофилна болница за активно лечение – Бургас.


 

„Такива моменти осмислят живота ни. Радвам се, че развръзката в този случай е положителна, че с общи усилия на колегите лекари от двете болници и спешна помощ и на институциите успяхме да спасим един живот“, посочи министър Меджидиев.

 

В момента детето е в добро общо състояние, с добри показатели и възстановени жизнени функции. Бива изписано от спешната болница и му предстои възстановителна рехабилитация с оглед дългия престой в реанимацията на „Пирогов“.

 

„Това е поредното чудо, което осмисля не само един мандат на служебен министър, а целия живот на един човек. Нямам думи, за да изразя благодарността си към лекарите, които я спасиха“, заяви министър Демерджиев.

 

"Това е медицинско чудо. Пожелавам ви много успехи напред!", с тези думи директорът на болницата д-р Валентин Димитров изпрати семейството на малката пациентка.

 

На 21 февруари, дете на 6 години в критично състояние, с остра вирусна инфекция (грип А, преболедувало скарлатина) и съпътстващи усложнения, беше транспортирано със самолет „Спартан“ от Бургас до София. 

 

Министърът на здравеопазването координира възможността за осъществяването на полета с министъра на отбраната. Реанимационен екип на „Пирогов“ извърши консултация на детето в УМБАЛ – Бургас и след оценка на клиничното му състояние то беше транспортирано до София и приведено в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение на „Пирогов“.

 

На място в „Пирогов“ двамата министри разговаряха с родителите на 6-годишното дете, които изразиха своята благодарност за оказаната помощ.