Здравеопазването е икономика и трябва да се развива като такава, вместо да се разглежда като държавен разход, администрация или социално подпомагане.

 

Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на дискусията, посветена на бъдещето на здравната система, организирана от инициативата „Заедно за повече здраве“. В нея участват Български лекарски съюз (БЛС), Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).  


 

В рамките на събитието бяха представени и данни от Доклада на Комитета по здравеопазване на Американската търговска камара в България „Здравеопазването като инвестиция“.

 

„Ако ние сме достатъчно умни да разберем, че здравната система е икономика и трябва да се развива като такава, страната освен по-добри здравни грижи, може да си осигурява и по-добри приходи“, посочи здравният министър.

 

Той обобщи, че оттук нататък развитието на високите технологии ще се насочи към медицината. „Това е икономика, която не зависи от природните ресурси, а от нашия ум и потенциал“, обясни д-р Кацаров.

 

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров проблемите в здравеопазването са свързани с кадрите, с демографските тенденции, снабдяването с лекарствени продукти и въвеждането на иновативни терапии.

 

Директорът на НЗОК проф. Петко Салчев засегна и въпроса за доплащанията за лекарства като изрази мнение, че всички лекарства до 20 лв. трябва да се реимбурсират на 100% от касата, тъй като за тях се правят най-големите доплащания от страна на пациентите. Според него достъпът до здравни грижи у нас е затруднен от недобрата инфраструктура в системата.

 

Тема на дискусията бяха още увеличаването на публичните инвестиции в здравеопазването до 10% от БВП, оптимизирането на контрола и ефективността на разходите.

 

 „Българското здравеопазване трябва да направи стратегически скок и да се приземи там, където е здравеопазването на много страни в Европейския съюз“, каза модераторът на дискусията Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM.

 

Според доклада „Здравеопазването като инвестиция“, разработен от Американската търговска камара в България недостатъчните инвестиции в здравеопазването водят до непряко нарастване на разходите за здравеопазване, както и дългосрочно намаляване на производителността на труда и БВП.

 

В доклада се посочва още, че стратегическите приоритети за развитие на здравеопазването трябва да обхващат инвестиране в превенция и скрининг, стабилизиране динамиката на работната сила, подобряване на извънболничнапомощ и въвеждане на дигитално здравеопазване.