Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски ще посети Велико Търново, където ще участва в тържественото честване на 140-годишнината от създаването на Многопрофилната областна болница за активно лечение "Д-р Стефан Черкезов”, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По време на посещението си министър Гайдарски ще открие новото Спешно отделение на болницата, кабинета по компютърно-томографска диагностика, в който ще заработи нов скенер, както и параклиса на болницата.

Министър Гайдарски ще се срещне с ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов, ръководителите на клиники в нея, директорите на лечебни и здравни заведения от областта, а така също ще посети Медицинския колеж в града.

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” е създадена през януари 1867 г., като първата българска болница, издържана не със средствата на официалните турските власти, а с доброволните дарения на родолюбиви българи. Днес болницата е най-голямата на територията на Великотърновска област, съвременно лечебно заведение с мощен диагностично-лечебен технически обезпечен комплекс. През последните години е подобрена осигуреността на болницата със съвременна медицинска апаратура, отговаряща на стандартите и необходима за въвеждане на нови методи за диагностика и лечение - ЯМР, скенер, оперативни ендоскопски системи, компютърно-навигационна система за неврохирургия, ангиограф и други.